ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η περιβαλλοντική συνείδηση φαίνεται και στις λεπτομέρειες - Εννέα εμβληματικές παρεμβάσεις.

07 06 2021 | 10:44

Μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας χωρίς καμία επίπτωση στο περιβάλλον δεν υπάρχει. Είναι όμως σημαντικό να επιλέγουμε τις δραστηριότητες που ασκούμε και να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο τις ασκούμε, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πιστεύουμε πως κάθε μας δραστηριότητα πρέπει να την εξετάζουμε όχι μόνο στη «μεγάλη ζυγαριά» που μετρά τα γενικά οφέλη, αλλά και στις μικρές λεπτομέρειες. Και το κάνουμε στην πράξη.

Τα αιωνόβια ελαιόδεντρα στο Καστέλι

Στο πρόγραμμα μεταφύτευσης που τρέχει η ΤΕΡΝΑ, η κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου, παράλληλα με τις εργασίες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι, υπάρχει ειδική φροντίδα για τα δέντρα σημαντικής οικολογικής και πολιτισμικής αξίας. Ορισμένα από αυτά μεταφυτεύονται σε συμβολικές τοποθεσίες της πόλης του Ηρακλείου, του Δήμου Μινώα -Πεδιάδας, ενώ άλλα φυλάσσονται για μελλοντική φύτευση σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του διεθνούς αερολιμένα, προσβάσιμο και επισκέψιμο. Η δράση γίνεται μαζί με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας υπό τον συντονισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του κρατικού φορέα των δασικών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών του νησιού.

Τα ποταμόψαρα στον Αχελώο

Ο Αχελώος ποταμός είναι ο τρίτος στην Ελλάδα σε αριθμό ειδών ψαριών του γλυκού νερού, με 39 είδη. Γι’ αυτό και στο ΥΗΣ της Δαφνοζωνάρας κατασκευάστηκε ειδική ιχθυόσκαλα  για τη διασφάλιση της ελευθεροεπικοινωνίας των ψαριών. Σε όλα μας τα έργα, φροντίζουμε να  ενσωματώνουμε στον σχεδιασμό στοιχεία για την προστασία ειδών πανίδας και οικοτόπων, προστατεύοντας το περιβάλλον όσο περισσότερο μπορούμε.

δ
Στο υδροηλεκτρικό έργο της Δαφνοζωνάρας κατασκευάστηκε ειδική ιχθυόσκαλα για τη διασφάλιση της ελευθεροεπικοινωνίας των ψαριών.

Συστήματα προστασίας των πτηνών στις Ανεμογεννήτριες 

Αναγνωρίζοντας ότι κάποια από τα έργα μας βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή ορνιθολογική σημασία,  όπως η Κρήτη και ο Έβρος, έχουμε δρομολογήσει την εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού και αποτροπής πτηνών με τη χρήση της τεχνολογίας. Το σύστημα παρακολούθησης, ανιχνεύει και καταγράφει τα πτηνά μέσω κάμερας, ενώ παράλληλα εκπέμπει προειδοποιητικούς ήχους, σε ειδικές για τα πτηνά συχνότητες, προκειμένου να εκτρέψει την πορεία τους και να τα προστατέψει από ενδεχόμενη πρόσκρουση στις ανεμογεννήτριες. Σε περίπτωση που οι ενέργειες αυτές δεν είναι αρκετές για να εκτρέψουν τα πτηνά, η τεχνολογία αυτή προκαλεί άμεση επιβράδυνση ή/και ακινητοποίηση των ανεμογεννητριών. Ξεκινήσαμε με τριάντα έξι τέτοια συστήματα και συνεχίζουμε.

η
Αναγνωρίζοντας ότι κάποια από τα έργα μας βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή ορνιθολογική σημασία, όπως η Κρήτη και ο Έβρος, έχουμε δρομολογήσει την εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού και αποτροπής πτηνών με τη χρήση της τεχνολογίας.

Επαναχρησιμοποιώντας ξανά και ξανά το ίδιο νερό

Ο καθαρισμός των μηχανημάτων έργου ξανά και ξανά με το ίδιο νερό, το οποίο συλλέγεται σε ειδικούς χώρους συλλογής υδάτων στα σημεία πλύσης των μηχανημάτων έργων και των οχημάτων, αλλά και η ενσωμάτωση, στο σχεδιασμό έργων, της επανακυκλοφορίας της επεξεργασμένης εκροής του βιολογικού καθαρισμού για την κάλυψη αναγκών στην παραγωγική διαδικασία, είναι κάποια μόνο παραδείγματα από αυτά που κρύβονται μέσα στη γενική διατύπωση «ο Όμιλος μεριμνά για τον περιορισμό της χρήσης νερού στα απολύτως απαραίτητα και εφαρμόζει πρακτικές ορθολογικής χρήσης και επαναχρησιμοποίησης». 

76.000 νέα φυτά σε δύο χρόνια

Τα τελευταία δύο χρόνια η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει αναδασώσει περισσότερα από 400 στρέμματα γης και έχει φυτέψει 76.000 νέα φυτά σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται, υποκαθιστώντας συστηματικά τις αναγκαίες παρεμβάσεις με αναδασώσεις, αναπλάσεις και αποκαταστάσεις του περιβάλλοντος ενώ άλλες 25.000 θα φυτευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Υποδομές και εξοπλισμός με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα

Εμβληματικά κτηριακά έργα μας, ενσωματώνουν τις αρχές της αειφορίας και τη διασφάλιση χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βραβευμένο για τον περιβαλλοντικό του χαρακτήρα, βιοκλιματικό κτίριο των κεντρικών γραφείων του Ομίλου, στο οποίο, προκειμένου να συνεχίσει να διατηρεί το χαμηλό ενεργειακό του αποτύπωμα, έγινε αντικατάσταση όλων των αισθητήρων θερμοκρασίας (temperature sensors) και στάθμης φωτισμού σε όλους τους γραφειακούς χώρους με νέας τεχνολογίας, καθώς επίσης και αντικατάσταση των αντλιών θέρμανσης (heat raisers) με νέες, τελευταίας τεχνολογίας, που περιέχουν φιλικά προς το περιβάλλον, ψυκτικά μέσα. Όλα αυτά συνδυαστικά με νέο και τεχνολογικά προηγμένο BMS, με τη βοήθεια του οποίου επιχειρείται η βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση του κτιρίου, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές εργασιακές συνθήκες. Αντίστοιχα, το Terminal του Αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης, πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά LEED.

Τις ίδιες αρχές ακολουθούμε και σε κτήρια που κατασκευάζουμε για τρίτους πελάτες όπως για παράδειγμα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ή το συγκρότημα γραφείων THE ΟRΒΙΤ στη Λεωφόρο Κηφισίας 115 που έχουν πετύχει την υψηλότερη διάκριση Platinum στην πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design ενώ και το καζίνο που κατασκευάζεται αυτή τη περίοδο στην Κύπρο, στοχεύει σε αντίστοιχη πιστοποίηση BREEAM.

δ
Εμβληματικά κτηριακά έργα μας, ενσωματώνουν τις αρχές της αειφορίας και τη διασφάλιση χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βιοκλιματικό κτίριο των κεντρικών γραφείων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Οι πιο πράσινοι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας

Η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός, εταιρείες παραχώρησης που ανήκουν 100% στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχουν βραβευθεί ως οι πλέον «πράσινοι» αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας. Εφαρμόζουμε Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO 14001:2015 στο σύνολο του έργου, που περιλαμβάνει συστηματική παρακολούθηση των πιθανών επιπτώσεων και λήψη μέτρων προστασίας, όπως η παρακολούθηση του οδικού κυκλοφοριακού θορύβου και η εγκατάσταση ηχοπετασμάτων, η μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η κατασκευή περασμάτων άγριας πανίδας, η αποκατάσταση και συντήρηση της βλάστησης, η κατασκευή δεξαμενών κατακράτησης ρυπογόνων ουσιών σε ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες κλπ. Κατά μήκος τους, στο σύνολο των χώρων στάθμευσης με WC, έχουν εγκατασταθεί ειδικοί κάδοι για την ανακύκλωση πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου, λευκοσιδήρου και χαρτιού από όπου συλλέγονται κάθε έτος μεγάλες ποσότητες χαρτιού, χαρτονιού, συσκευασιών, συσκευών, λαμπτήρων, μπαταριών κ.λπ.

δ
Η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός, εταιρείες παραχώρησης που ανήκουν 100% στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχουν βραβευθεί ως οι πλέον «πράσινοι» αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας.

Ανακύκλωση παντού και υπεύθυνη διαχείριση πρώτων υλών και υλικών

Στα κτήρια γραφείων και στα εργοτάξια του Ομίλου εφαρμόζεται ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης χαρτιού, ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, λαμπτήρων και μπαταριών. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού η ανακύκλωσή των οποίων γίνεται σε πιστοποιημένες μονάδες, όπου ανακτώνται πολύτιμα μέταλλα και υλικά και αποτρέπονται οι ρυπάνσεις από βαρέα μέταλλα.

Στην κατεύθυνση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας, μεριμνούμε για τη δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των αποβλήτων που παράγονται από τις δραστηριότητές μας. Συχνά τα απόβλητα αυτά μετατρέπονται σε πολύτιμη πηγή πρώτων υλών, σε νέα έργα ή για την κάλυψη αναγκών σε υφιστάμενα. Παράλληλα, τα απόβλητα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την κάλυψη των αναγκών μας σε πρώτες ύλες οδηγούνται προς ανακύκλωση από αδειοδοτημένους συνεργάτες, οι οποίοι μέσω κατάλληλης επεξεργασίας τα μετατρέπουν σε νέα πολύτιμα ανακυκλώσιμα υλικά.

Πράσινα Πιστοποιητικά στη μάχη κατά των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Σε συνεργασία με τον ΗΡΩΝΑ, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρέχει πράσινα πιστοποιητικά στους επιχειρησιακούς πελάτες που το επιθυμούν. Αυτές οι Εγγυήσεις Προέλευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ),εκδίδονται από το Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) σε εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών 2003/54/EC και 2009/72/EC αλλά και της εθνικής νομοθεσίας, ως βεβαίωση ότι μια συγκεκριμένη ποσότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ. Οι προμηθευτές ρεύματος έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν Πράσινα Πιστοποιητικά από ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ και στη συνέχεια να τα μεταβιβάσουν σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που εκπροσωπούν. Με τα Πράσινα Πιστοποιητικά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες που συνεργάζονται με τον Όμιλο συμβάλλουν ενεργά στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος καθώς και των ρύπων του θερμοκηπίου.

(Από το αφιέρωμα του energypress στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)

 

 

 

4 Ιουνίου 2021

energypress