Οι ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι ΑΠΕ ζητούν κοινή παρέμβαση και κίνητρα από την ΕΕ για να "τρέξουν" μεγάλες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ

28 03 2022 | 13:51

Εν όψει συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν το πλέγμα μέτρων απέναντι στην έκρηξη τιμών στην αγορά  ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου. Παρότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα κρίνονται απαραίτητα για τη στήριξη επιχειρήσεων και ευάλωτων νοικοκυριών, δεν πρέπει να παραβιαστούν οι κανόνες τις αγοράς, αντίθετα χρειάζεται ρυθμιστική σταθερότητα και κίνητρα για να δοθεί ώθηση στην ενεργειακή μετάβαση, με μεγάλες επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς συνδέσμους των ΑΠΕ.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να εισάγει το 58% της ενέργειάς της κυρίως από ορυκτά καύσιμα, ενώ τίθεται εσπευσμένα η ανάγκη για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η αιολική ενέργεια, όπως αναφέρουν, μπορεί να μειώσει την εξάρτηση και είναι φθηνότερη από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση απαιτείται αύξηση στην παραγωγή από αιολικά, από τα σημερινά 190 GW σε 480 GW ως το 2030, εκτιμά η WindEurope.

Τουλάχιστον 10 GW πρόσθετη χωρητικότητα μπορεί να έχει ήδη αναπτυχθεί έως το τέλος του 2022, ξεκλειδώνοντας και επιταχύνοντας το δυναμικό φωτοβολταϊκών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της προς την ΕΕ, η SolarPowerEurope. «Μέχρι το 2025 σε ένα «επιταχυνόμενο σενάριο» η βιομηχανία μπορεί να παραδώσει 100 GW ηλιακής ενέργειας, ανεβάζοντας τη συνολική ευρωπαϊκή ηλιακή ισχύ στα 450 GW. Μέχρι το 2030, σε ένα προπολεμικό σενάριο, η αγορά ήταν ήδη ρυθμισμένη να παραδώσει 672 GW, πολύ πάνω από τον στόχο REPowerEU των 525 GW», επεσήμανε.

Για να ξεκλειδωθούν αυτές οι επενδύσεις ωστόσο, σύμφωνα με την Solar, χρειάζεται μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο, συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ, βασισμένο στην εσωτερική αγορά. Χωρίς το αντίστοιχο όραμα όμως, όπως τονίζει, οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές, η εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες καθώς και η παρέμβαση στην αγορά, μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Καταλήγοντας κάλεσε την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό συμβούλιο να αποφασίσουν την υλοποίηση συντονισμένης δράσης και κοινών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, να παρέμβουν στην αγορά και τη διαμόρφωση τιμών του φυσικού αερίου, να θέσουν χρονικά όρια στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και να εξασφαλίσουν την επιτάχυνση έργων ΑΠΕ, διαμορφώνοντας το ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οι ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι ΑΠΕ ζητούν κοινή παρέμβαση και κίνητρα από την ΕΕ για να "τρέξουν" μεγάλες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ