Ο αγώνας δεν τελείωσε!

10 07 2022 | 21:15

Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε, 

Στις 6 Ιουλίου 2022, σε μια ιστορικά πρωτοφανή ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές απέτυχαν να σταθούν στο ύψος της γεωπολιτικής, οικονομικής, και κλιματικής κρίσης! Ενέκριναν την ταξινόμηση των επενδύσεων σε ορυκτό αέριο και πυρηνική ενέργεια, ως “περιβαλλοντικά βιώσιμων”, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για διεκδίκηση δισεκατομμυρίων ευρώ από επενδυτικά σχέδια και δραστηριότητες που επιταχύνουν την κλιματική κρίση και χωρίς καμία αμφιβολία βλάπτουν τον πλανήτη.

Αυτή η “πράσινη λίστα”, που διέπεται από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό Ταξινόμησης, περιλαμβάνει δραστηριότητες που είτε εξ αρχής είτε κάτω από επιστημονικά καθορισμένες και αυστηρές προϋποθέσεις μπορούν να οριστούν ως βιώσιμες: όπως η αποκατάσταση υγροτόπων και η προστασία φυσικών οικοσυστημάτων και κλίματος, η ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ο σχεδιασμός προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος στα οικοσυστήματα και στο κλίμα.

Η νέα όμως νομοθεσία δίνει στο ορυκτό αέριο και τα πυρηνικά μια «πράσινη» ετικέτα, παρά τις υψηλές εκπομπές μεθανίου από την καύση αερίου και τα ραδιενεργά απόβλητα της πυρηνικής ενέργειας. Υποκρισία και σφετερισμός δισεκατομμυρίων ευρώ για συνέχιση δραστηριοτήτων που αποδεδειγμένα βαρύνονται με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, σχεδόν 500.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη προέτρεψαν τους ευρωβουλευτές τους να πουν όχι στο πράσινο ξέπλυμα του Κανονισμού Ταξινόμησης της ΕΕ: Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν υποστηρίζουν ψευτοπράσινους νόμους.

Χάσαμε αυτή τη μάχη, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα! Μαζί με άλλους οργανισμούς και γραφεία του WWF, θα διερευνήσουμε όλες τις πιθανές οδούς, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών ενεργειών, για να σταματήσει το πράσινο ξέπλυμα.

Μπορείς να διαβάσεις την επίσημη ανακοίνωσή μας εδώ. 

Θα σε ενημερώσουμε για τα επόμενά μας βήματα!