Νέα διεθνής επιστημονική έκδοση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης για την Ενεργειακή Μετάβαση.

02 05 2020 | 09:27

Παρά τη γενικότερη καθίζηση της παραγωγικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης στη χώρα μας με διεθνή μάλιστα ακτινοβολία και απήχηση δείχνει να παραμένει υψηλή, ιδιαιτέρως δε στο γνωστικό αντικείμενο της ενεργειακής ρύθμισης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επ΄αυτού αποτελεί η έκδοση προ ημερών μιας νέας διεθνούς επιστημονικής εργασίας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης υπό τον τίτλο “Financing the Energy Transition - Status and Future Challenges” υπό την επιμέλεια του Καθηγητή κ. Αντώνη Μεταξά και με τη συμμετοχή διακεκριμένων στελεχών του ενεργειακού τομέα, Ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ.

Όπως επισημαίνουν οι συντελεστές της έκδοσης, με το συγκεκριμένο τόμο εγκαινιάζεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης η επιστημονική σειρά "European Energy Publications" σε συνεργασία με τις εκδόσεις Eurasia Publications.

Το βιβλίο εξετάζει τα νομικορυθμιστικά διακυβεύματα της ενεργειακής μετάβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τα ανακύπτοντα ζητήματα για το κομβικό διακύβευμα της χρηματοδότησής της. Η χρηματοδότηση της -αναγκαίας- ενεργειακής μετάβασης αναδεικνύεται ως το πλέον κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα, ιδιαιτέρως μετά την κρίση της πανδημίας και εν μέσω συζητήσεων για την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων που θέτει η Επιτροπή για τη στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, το περίφημο Green Deal.

Τα επτά κεφάλαια του βιβλίου περιέχουν αναλύσεις που αφορούν τις Ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενέργεια και το περιβάλλον, όπως το ρυθμιστικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», θέματα σχετιζόμενα με τις ρυθμιστικές προκλήσεις στους τομείς ηλεκτροκίνησης και αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και αναλύσεις για το κομβικό ρόλο του θεσμικού πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων και την εφαρμογή του στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα. Περιλαμβάνονται επίσης μελέτες για τη σημασία και εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Προώθηση της Χρήσης Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (RED II), για τα βασικά χαρακτηριστικά και την εξέλιξη του Target Model σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τα τεχνικά και χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα καθώς και για το κρίσιμο θέμα του ρόλου της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

 Στην ιδιαιτέρως σημαντική αυτή νέα επιστημονική έκδοση συμμετέχουν ο κ. Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, o καθηγητής Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου κ. Rafael Leal-Arcas, ο κ. Αντώνης Μπουχάγιαρ από τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κα. Αλεξία Τροκούδη, Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης Ρυθμιστικού και Κανονιστικού Πλαισίου Ενέργειας των Ελληνικών Πετρελαίων, ο κ. Εμμανουήλ Χουρμούζης, επίσης από τα ΕΛΠΕ, ο κ. Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ο κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης υπεύθυνος Επιστημονικής Έρευνας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης και η κα. Μαρία Λυκίδη επιστημονική συνεργάτης του ίδιου Ινστιτούτου, ο κ. Μάριος Ανδρικόπουλος, Νομικός Σύμβουλος της Elpedison, και ο Καθηγητής κ. Αντώνης Μεταξάς που έχει και τη συνολική επιμέλεια του τόμου.

Το βιβλίο μπορεί κανείς να προμηθευθεί:

 1.       απευθείας στις εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ, στην οδό Ομήρου 47 (Ισόγειο), Αθήνα  10672 [Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή,  09.00 – 17.00] 2.       τηλεφωνικά στο 210-3614968, για να του αποσταλεί με courier 3.       μέσω email στο info@eurasiabooks.gr

4.       σε όλα τα βιβλιοπωλεία που διαθέτουν eshop (Πολιτεία, Πρωτοπορία κλπ.)

 

 

30 Απριλίου 2020

energypress