Νέα διαδικασία απλοποίησης στην αδειοδότηση ΑΠΕ ξεκίνησε το ΥΠΕΝ – Τη Δευτέρα η πρώτη τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής.

Την επόμενη ημέρα, κυριολεκτικά, μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στο οποίο περιελήφθη η ριζική απλοποίηση της πρώτης φάσης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, η γενική γραμματέας και πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής Αλεξάνδρα Σδούκου ξεκίνησε τη διαδικασία για την απλοποίηση και των επόμενων φάσεων, ολόκληρης δηλαδή της πορείας ενός σταθμού ΑΠΕ μέχρι την έκδοση της άδειας λειτουργίας.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί από τους φορείς που εκπροσωπούν τις διάφορες «πράσινες» τεχνολογίες να καταθέσουν μέχρι την Παρασκευή τις επικαιροποιημένες προτάσεις τους, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής που έχει δημιουργηθεί στο ΥΠΕΝ και στην οποία συμμετέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, οι φορείς αδειοδότησης και οι εκπρόσωποι της αγοράς.

Όπως έχει πει στη Βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, τα όσα αναφέρθηκαν κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής θα αποτελέσουν επίσης υλικό προς επεξεργασία για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου.

Θέματα που θα απασχολήσουν την Επιτροπή είναι αρχικά η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή των όσων προβλέπει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, αλλά και η λύση, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με την «ασφυξία» στον ΔΕΔΔΗΕ όσον αφορά την έκδοση όρων σύνδεσης νέων σταθμών ΑΠΕ.

Το κύριο μενού ωστόσο είναι η απλοποίηση για την άδεια εγκατάστασης και την άδεια λειτουργίας μιας μονάδας ΑΠΕ.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι στις σκέψεις των επιτελών του ΥΠΕΝ υπάρχουν ακόμα και ρηξικέλευθες λύσεις, οι οποίες είναι βέβαιον ότι θα εξεταστούν και εάν αξιολογηθούν ως εφικτές θα μπούν σε εφαρμογή. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος ακόμα και για πλήρη κατάργηση της άδειας εγκατάστασης και διατήρηση μόνον της τελικής αδειας λειτουργίας

Χρονικά, ο στόχος είναι να υπάρχει, πριν το καλοκαίρι έναι πρώτο κείμενο προς διαβούλευση. Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα αποτελέσουν την ύλη ενός νέου νομοσχεδίου που θα ολοκληρώνει την παρέμβαση στην αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο κ. Θωμάς, στόχος είναι έως τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου (2021), η Ελλάδα να έχει ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία που επιτάσσει ολοκλήρωση της αδειοδότησης των ΑΠΕ σε δυο χρόνια για τα περισσότερα έργα και τρία χρόνια για τα ειδικά έργα. 

«Θέλουμε από ουραγοί να γίνουμε πρωτοπόροι στις ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ χωρίς να λύσουμε τα αδειοδοτικά ζητήματα».

 

 

 

13 Mαϊου 2020

energypress