Να «κλείνουν τους διακόπτες» για δύο ώρες ζητά από 8 εκατ. ανθρώπους ο υπ. Ενέργειας

20 06 2022 | 11:23Associated Press

Αντιμέτωποι με ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται οι κάτοικοι της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας (στην οποία βρίσκεται και το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας), με την τοπική κυβέρνηση να τους καλεί να «κλείνουν τους διακόπτες» για δύο ώρες κάθε απόγευμα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ν. Νότιας Ουαλίας, Chris Bowen, ισχυρίστηκε ότι το να μένουν οι κάτοικοι της πολιτείας στο σκοτάδι για δύο ώρες κάθε ημέρα, από τις 6 έως τις 8 μ.μ. θα βοηθήσει ώστε να μη συμβούν γενικευμένα black out.

Οι μεγάλες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνονται την ώρα που η Αυστραλία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λιγνίτη και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται από λιγνίτη, ενώ τα ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τόσο στις γραμμές τροφοδότησης, όσο και στη λειτουργία τους: Οι σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν τη Νέα Νότια Ουαλία και την Κουίνσλαντ, είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα δύο μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία της χώρας και να έχει διακοπεί η παροχή λιγνίτη στον μεγαλύτερο ατμοηλεκτρικό σταθμό της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Την ίδια ώρα η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και λιγνίτη παγκόσμια έχει ως αποτέλεσμα η όποια παραγωγή γίνεται αυτή τη στιγμή από τα υπόλοιπα λιγνιτωρυχεία να εξάγεται προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών που λυμαίνονται την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι εισαγωγές να έχουν πέσει κατακόρυφα...

Το εκρηκτικό σκηνικό συμπληρώνει το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της χώρας είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών και συντήρησης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δώσουν ρεύμα στις εταιρείες της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι επιπτώσεις της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνούν όμως τα διοικητικά όρια της Νέας Νότιας Ουαλίας, με τους κατοίκους όλης της χώρας να έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές και τις ελλείψεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας ανά ώρα ξεπέρασε το ανώτατο όριο των 300 δολαρίων Αυστραλίας (200,81 ευρώ), που είχε θεσπίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αυστραλίας (Aemo). Παρ' όλα αυτά, καθώς το όριο ήταν κατώτερο του κόστους παραγωγής, πολλοί ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή.

Χθες η Aemo, για πρώτη φορά, πήρε απόφαση για αναστολή της αγοράς Ενέργειας ζητώντας από τους καταναλωτές να κάνουν οικονομία στο ρεύμα σε μια ακόμη απόδειξη ότι ο λαός παραμένει όμηρος στο κυνήγι της διασφάλισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

https://www.902.gr/