Mytilineos: Διεκδικεί κεντρικό ρόλο στα «πράσινα» PPAs και θέτει σε τροχιά εκκίνησης τα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα

Το εργαλείο των PPAs ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η Mytilineos για την κάλυψη πρωτίστως των ενεργειακών αναγκών του εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδας αλλά και δευτερευόντως για την παροχή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά που θα αναπτύξει.  

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων εξέφρασε την αισιοδοξία του για το άνοιγμα και την πορεία της σχετικής αγοράς και στη χώρα μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η αγορά των PPAs εξελίσσεται το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο τρόπο». Και σε ό,τι αφορά τη Mytilineos σημείωσε: «Είμαστε πανέτοιμοι και τα PPAs είναι μία λύση για όλους στο βαθμό που τελειώνουν οι εγγυημένες τιμές. Και η αγορά θα προχωρήσει σύντομα. Για εμάς που είμαστε καταναλωτές, σημαίνει ότι όσο μεγαλύτεροι καταναλωτές είμαστε στην Ελλάδα θα έχουμε δυνατότητα να κάνουμε PPAs σε καλές τιμές που να είναι ευχαριστημένοι παραγωγοί και εμείς. Θα παίξουμε καθοριστικό ρόλο», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος. Μάλιστα ο πρόεδρος της εισηγμένης δεν έκρυψε ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη σύναψη συμβάσεων.  

Ο ίδιος περιέγραψε απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις των αναλυτών για τα επόμενα βήματα της εταιρίας του στον τομέα των ΑΠΕ.

Στην Ελλάδα, όπως είπε, από τα φωτοβολταϊκά ισχύος 1,48 GW της Egnatia Group, τα 572 MW αναμένεται να ξεκινήσουν την κατασκευή μέσα στο καλοκαίρι. Και από αυτά τα πρώτα θα είναι τα 140 MW για τα οποία κλείδωσε τιμές στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ.

Στον τομέα των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, έργα 300 MW βρίσκονται στη φάση της κατασκευής και για άλλα 100 MW αναμένεται η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης στο τέλος του χρόνου.

Επίσης η εισηγμένη έχει καταθέσει αιτήσεις για 25 έργα αποθήκευσης ενέργειας και αναμένει το νομοθετικό πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, η Mytilineos υλοποιεί δικές της επενδύσεις φωτοβολταϊκών ισχύος 507 MW, τα οποία είναι υπό κατασκευή. Από αυτά τα πρώτα 120 MW παραδίδονται και είναι στην Αυστραία.

Επίσης έχει έτοιμα προς κατασκευή έργα 444 MW και άλλα 788 MW θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται στο τέλος του 2021 με αρχές του 2022. Έτσι το σύνολο της δραστηριότητας στο εξωτερικό ανέρχεται στα 1.739 MW.

Ο κ. Μυτιληναίος ανήγγειλε, ακόμη και νέες συνεργασίες με την Total Eren με καινούργια έργα στην Ισπανία και την Αφρική.

Τέλος η εταιρία διαθέτει και χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 4 GW, τα οποία βρίσκονται σε πρώιμο αδειοδοτικό στάδιο.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος και στα αποτελέσματα της τελευταίας κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας φωτοβολταϊκών και αιολικών υποστήριξε πως οι επόμενοι θα είναι χωριστοί ανά τεχνολογία.

Εκτίμησε δε, ως προς τη μελλοντική πορεία των τιμών πως δεν αποκλείεται να ανακοπεί η πτωτική τροχιά λόγω της ανόδου του κόστους βασικών στοιχείων του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών. Κάτι που οφείλεται στην αύξηση της τάσης ανάπτυξης έργων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο ίδιος πρόσθεσε και την παράμετρο της ολιγοπώλησης της αγοράς των πάνελς από την Κίνα.

Η Mytilineos δίνει έμφαση επίσης και στη δραστηριοποίηση της στα υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα. Ο πρόεδρος της εταιρίας ανήγγειλε σύντομα την ανακοίνωση της συμφωνίας με ξένη εταιρία. 

 

 

 

16 Iουνίου 2021

energypress