Μπαράζ αδειών για φωτοβολταϊκά – Μικρή “Βαβέλ” οι επενδυτές

Σε ένα μπαράζ βεβαιώσεων αδειών παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προχώρησε τις τελευταίες δύο ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η Αρχή χορήγησε περισσότερες από 30 άδειες για φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα με την ισχύ τους να ξεπερνάει τα 500 MW. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως οι δικαιούχοι των έργων αποτελούν μια μικρή “Βαβέλ”. Έλληνες, ξένοι, μικροί και μεγάλοι επενδυτές καταρτίζουν  σχέδια για υποδομές ΑΠΕ.

Ωστόσο ανάμεσα στην πλειάδα των βεβαιώσεων της Αρχής , ξεχωρίζουν ορισμένα έργα τόσο για την ισχύ τους όσο και για τους δικαιούχους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Kenlov Renewables Greece η οποία εξασφάλισε 5 βεβαιώσεις για ισάριθμα φωτοβολταϊκά, με τη συνολική ισχύς τους να φτάνει στα 250 MW. Η εταιρεία είναι συγγενικής της Ισραηλινών συμφερόντων Kenlov.

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει να “ξεδιπλώνεται” στην Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι όταν πήρε το ΟΚ της ΡΑΕ για μια σειρά αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 378 MW. Πρόκειται για έναν έμπειρο οργανισμό σε υποδομές ΑΠΕ, καθώς όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική  ιστοσελία της, το χαρτοφυλάκιο της που επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο αγγίζει τα 3GW.

Τρει υποδομές προβλέπεται να αναπτυχθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Πιο συγκεκριμένα στο Δημο Μαρωνειας-Σαπων δύο φωτοβολταϊκά με ισχύς 52 MW και ς 131 MW . Στο Δήμο Κομοτηνής με ισχύς 39,6 MW.

Τα άλλα δύο πάρκα θα βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στους Δήμους Ηρακλείτσας και Σιντικής, ισχύος 18,4 MW και στο Δήμο Βόλβης ισχύος 9,9 MW.

Αδειοδοτικό ντεμαράζ και για την ENEL GREEN POWER HELLAS AE, με τέσσερις άδειες ισχύος 188 MW, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Και τα τέσσερα έργα που αδειοδότησε η ΡΑΕ θα βρίσκονται στον Δήμο Καμένων Βούρλων, με εγκατεστημένη ισχύς 26 MW, 22 MW, 39 MW και 101 MW.

Ισπανικό μπάσιμο στη Θεσσαλία

Αίσθηση προκαλεί και η παρουσία της εταιρείας ELMYA GREECE 4. Η εταιρεία είδε το “πράσινο φως” από τη ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά εγκατεστημένης ισχύος 196 MW. Οι εγκαταστάσεις του έργου θα “φιλοξενηθούν” στο Δημο Παλαμά, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η εταιρεία είναι θυγατρική της Ισπανικής Elmya S.A. η οποία καταγράφει παρουσία με υποδομές πράσινης ενέργειας στην Ιταλία, Αγγλία, Λατινική Αμερική, Μεξικό και Σαουδική Αραβία.

Ανάμεσα στις άδειες που χορήγησε η Αρχή βρίσκονται και δύο πρότζεκτ της WATTCROP HELLAS IKE. Η Wattcrop είναι μία πολυμετοχική εταιρεία διεθνών συμφερόντων που ιδρύθηκε το 2019.

Τα έργα που προωθεί η Wattcrop είναι:
-Φωτοβολταϊκός σταθμός στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία, στο Δήμο Κοζάνης, εγκατεστημένης ισχύος 80 MW.

-Φωτοβολταϊκός σταθμός στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δήμο Αμφίπολης, εγκατεστημένης ισχύος 4,39 MW.

Στην αδειοδοτική “καταιγίδα” βρέθηκε και η ENERCOPLAN INVESTMENTS ΑΕ με δύο φωτοβολταϊκά έργα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών με εγκατεστημένη ισχύς 45 MW και 7 MW.

Λοιπές άδειες

Αισθητή είναι και η παρουσία της CES 6 Ι Κ Ε , καθώς εξσφάλισε βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκά εγκατεστημένης ισχύος 105 MW, στους Δήμους Λάρισαιων και Παλαμά στη Θεσσαλία.

Στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας μετέχουν η CUBE ENERGY SOLUTIONS Cube Energy Solution με 99% και με 1% η Enel Green.

Τέλος, βεβαίωση για φωτοβολταικο σταθμο, εγκατεστημένης ισχύος 60 MW, εξασφάλισε η VECA SOLARS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, στο Δήμο Αμφιλοχίας.

Το παζλ των αδειοδοτήσεων ολοκλρώνει η ALMARIET ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ. Το πρότζεκτ της εταιρείας προβλέπει υποδομές φωτοβολταϊκών εγκατεστημένης ισχύος 18 MW. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο Δήμο Ξηρομέρου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

1