Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τηλεθέρμανσης με αέριο χάνουν την πράσινη "ταμπέλα" με βάση το προσχέδιο του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού.

11 11 2020 | 12:15

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο χάνουν τον χαρακτηρισμό τους ως αειφόρες ή ως επενδύσεις που εντάσσονται στην ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού.

Όπως αναφέρει σχετικά το Euractiv, οι νέες πράσινες προδιαγραφές με συγκεκριμένα πολύ χαμηλά όρια εκπομπών ρύπων πρόκειται να παρουσιαστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες στα πλαίσια των κανόνων της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση αειφόρων επενδύσεων που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η απώλεια του "πράσινου" χαρακτηρισμού ενδέχεται να στερήσει από τις μονάδες με αέριο χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ ανά την Ευρώπη, τη στιγμή που παρατηρείται ένα επενδυτικό ρεύμα προς τις πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Το όριο εκπομπών που θέτει ο κανονισμός είναι στα 100 γραμμάρια ανά κιλοβατώρα, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το όσο εκλύει μια τυπική σύγχρονη μονάδα αερίου (300-350), εξ ου και ο αποκλεισμός τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής του συνδέσμου Eurogas, Τζέιμς Ουότσον, ο οποίος είπε πως "το όριο αυτό δεν θα επιτρέψει το χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου ως μεταβατική δραστηριότητα".

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Πολωνία σχεδιάζει να αντιτεθεί στη ρύθμιση αυτή όταν τεθεί στα κράτη-μέλη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα συντάχθηκε προ μηνών με άλλες επτά χώρες ζητώντας να επιτραπεί στο αέριο να παίξει ρόλο στη μετάβαση χωρίς τέτοιους περιορισμούς.

Παράλληλα, εκτός πράσινων προδιαγραφών μένει με βάση το προσχέδιο και η τηλεθέρμανση με φυσικό αέριο, καθώς μια τυπική μονάδα αυτού του είδους εκλύει περί τα 200 γραμμάρια ανά κιλοβατώρα. 

Τέλος, ανοικτό παράθυρο αφήνει η διάταξη που προβλέπει ότι μονάδες με ρύπους έως 262 γραμμάρια τουλάχιστον χαρακτηρίζονται ότι δεν προκαλούν σημαντική ζημιά κλιματικά, άρα υπάρχει ένα κίνητρο για μίξη του φυσικού αερίου με ανανεώσιμα αέρια ώστε να επιτευχθεί το όριο αυτό για όσους το επιχειρήσουν.

 

 

11 Νοεμβρίου 2020

energypress