Μεγάλο project βιοκλιματικής αναβάθμισης για να δροσίζεται η Δράμα.

Πράσινο project καινοτόμου βιοκλιματικού σχεδιασμού αναμένεται να υλοποιηθεί στο κέντρο της Δράμας, η οποία αντιμετωπίζει φαινόμενα καύσωνα κατά τους θερινούς μήνες.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν την εξάτμιση ύδατος, με κατασκευές υδατονέφωσης, σιντριβάνια πιδάκων ανακυκλούμενου νερού και κατασκευές στεγάστρων σκιαζόμενων με αναρριχόμενα φυτά για τον δροσισμό του δημόσιου χώρου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ενοποίηση των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου λόγω της περιορισμένης ύπαρξης άλλων αστικών πράσινων χώρων.

θ

Οι στόχοι παρέμβασης της βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής είναι:

α. Βιώσιμη επίλυση αστικής κυκλοφορίας στην πόλη η οποία περιλαμβάνει δύο όψεις:

  • αφενός τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων κι
  • αφετέρου την ασφαλή διάβαση από την περιοχή όλες τις ώρες, χωρίς απειλές από φαινόμενα παραβατικότητας.
φ

β. Αναβάθμιση του φθίνοντος αστικού κέντρου: στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, η αναζωογόνηση φθινουσών περιοχών του κέντρου έχει υπερτοπική κοινωνική σημασία, καθώς αποτελεί παραδοσιακή εμπορική περιοχή, με πλήθος εργαζομένων από όλο το εύρος της πόλης (στα εμπορικά και στις μικροοικοτεχνίες), αλλά και εστία παραδοσιακών επιχειρηματιών της πόλης. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση θα προσελκύσει και δραστηριότητες αναψυχής που αφορούν κυρίως τη νεολαία.

γ. Καταφύγιο κατά τις θερμικές κορυφώσεις: η Δράμα είναι μια πόλη, κυρίως στο κέντρο που αντιμετωπίζει ενίοτε φαινόμενα καύσωνα. Η βιοκλιματική ανάπλαση μιας περιοχής 110 στρεμμάτων θα προσθέσει ένα πόλο ανακούφισης στο κέντρο της πόλης. Οι διαθέσιμες σήμερα εκτάσεις για τέτοιο σκοπό είναι όμορες και μ’ αυτόν τον τρόπο προβλέπεται ενοποίηση των υφιστάμενων, λόγω και της περιορισμένης ύπαρξης άλλων αστικών πράσινων χώρων.

δ

«Επιδίωξή μας με την ενοποίηση των χώρων πρασίνου στο κέντρο της πόλης με αύξηση περισσότερου πράσινου (φυτά-δένδρα) στους οδικούς άξονες και τροποποίηση κάποιων από τους οδικούς άξονες σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Οι επεμβάσεις που θα γίνουν στα πεζοδρόμια αφορούν την αποξήλωση των δαπέδων και την αντικατάσταση με ψυχρά υλικά», λέει η Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, Τοπογράφος μηχανικός Msc και Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας.

Από τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων για τον δείκτη θερμικής άνεσης στην περιοχή μελέτης μετά την εφαρμογή των παρεμβάσεων προέκυψε ότι η επιρροή των δέντρων και των σκιάστρων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη ενός ανεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μεσημεριού παρατηρήθηκε πως ο δείκτης θερμικής άνεσης βελτιώθηκε σημαντικά στα σημεία όπου έχει εφαρμοστεί κάποιο είδος σκίασης, είτε με βλάστηση είτε με κάποιου τύπου σκίαστρο. Η μείωση της μέσης μέγιστης θερινής θερμοκρασίας περιβάλλοντος έφθασε τους 4,87 βαθμούς Κελσίου.

γ

Οι αρχές σχεδιασμού της μελέτης έχουν ως γνώμονα την αναβάθμιση του αστικού χώρου και είναι:

  • Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
  • Διεύρυνση των πεζοδρομίων και προστασία τους.
  • Δημιουργία πλατείας, που θα αποτελεί και ουσιαστικό δημόσιο χώρο
  • Δημιουργία συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης και φορτο-εκφόρτωσης εμπορευμάτων και η μέριμνα για την διευκόλυνση λειτουργίας των υφιστάμενων οργανωμένων χώρων parking και χώρου στάσεων αστικών λεωφορείων.
  • Δημιουργία δικτύου πεζοδρομήσεων, μικτής ήπιας κυκλοφορίας ή δίκτυο στο οποίο κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων άμεσης ανάγκης καθώς, των οχημάτων φορτοεκφόρτωσης και των ΙΧ των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.
  • Διαχείριση της μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων, με την εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας ή ανάπτυξη ιδιαίτερου τρόπου περισυλλογής απορριμμάτων και ανακυκλούμενων υλικών
  • Νέος ενιαίος αστικός φωτισμός με συνδυασμό φωτιστικών ιστού και κρεμαστών φωτιστικών στους στενούς δρόμους.
  • Σύνδεση με την πολιτιστική διαδρομή ανάδειξης των Διατηρητέων μνημείων της πόλης.
  • Επίστρωση ψυχρών υλικών
  • Εγκατάσταση διαφόρων τύπων στοιχείων της βιοκλιματικής επίλυσης που προάγουν την εξάτμιση ύδατος, όπως κατασκευές υδατονέφωσης, σιντριβάνια πιδάκων ανακυκλούμενου νερού, κ.ά.
  • Τρόποι δημιουργίας δροσισμού του δημόσιου χώρου
  • Κατασκευή στεγάστρων σκιαζόμενων με αναρριχώμενα φυτά
  • Προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της υφισταμένης κατάστασης, πραγματοποιούνται νέες φυτεύσεις ακόμα και σε σχετικά στενούς πεζόδρομους.
  • Προβλέπονται πολλές νέες αστικές εγκαταστάσεις, όπως παγκάκια και ζαρτινιέρες, προστατευτικά δρόμου, ειδικά καθιστικά, πέργκολες, νέα φωτιστικά
  • Θα προβλεφθούν stand ποδηλάτων και πινακίδες ανάδειξης μνημείων.

Η Δράμα είναι μια από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας όπου κυριαρχούν οι υδάτινες επιφάνειες στα πάρκα της αλλά και σε άλλα σημεία του αστικού ιστού (ρεύματα) και οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της βλάστησης.

«Η σύνδεση των χώρων αυτών με διαδρομές πρασίνου (greenways) μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση του μικροκλίματος ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες τόσο στα πάρκα της πόλης όσο και στο ιστορικό κέντρο αυτής (περιοχή με παραδοσιακά κτήρια γύρω από το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας). Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται η κίνηση των πεζών μέσα στην πόλη και εξασφαλίζεται στον άνθρωπο ένας υγιής τρόπος ζωής με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας», τονίζει η κα. Καρατζόγλου.

συ

 

10 Ιανουαρίου 2019

Πηγή: greenagenda