Κόκκαλης: «Kάθε ευρώ που θα ξοδεύουμε στην ΕΕ πρέπει να είναι ένα πράσινο ευρώ».

16 11 2020 | 08:32

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εις το εξής κάθε ευρώ που θα ξοδεύουμε στην ΕΕ θα είναι ένα πράσινο ευρώ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, στην Ολομέλεια του ΕΚ, στην τοποθέτησή του για το «Επενδυτικό σχέδιο Βιώσιμη Ευρώπη-Τρόποι χρηματοδότησης της Πράσινης Συμφωνίας», ως εισηγητής της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Η κλιματική ουδετερότητα απαιτεί καινοτομία σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στην τεχνολογία, είπε και τόνισε ότι «με το επενδυτικό σχέδιο για μία βιώσιμη Ευρώπη και κυρίως ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης της στρατηγικής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, βάζουμε τις βάσεις για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την οικοδόμηση μίας κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά ανθεκτικής Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην υλοποίηση της συμφωνίας που επετεύχθη χθες για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, σημείωσε ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα δημόσια χρήματα παράγουν κοινωνικά αγαθά, ότι προάγουν και δεν υπονομεύουν τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και την κλιματική ασφάλεια. Είναι η ώρα να ενσωματωθούν αυτοί οι στόχοι στον πυρήνα του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Ως εργαλεία που πρέπει να καθοδηγούν τις ιδιωτικές, αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις, κατονόμασε την Ταξινομία, την αρχή του «μη βλάπτειν» και το πλαίσιο για τα Πράσινα Ομόλογα. Πάνω από όλα, πρόσθεσε, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο πρέπει να αλλάξει, ούτως ώστε να εστιάζει στην ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών.

Καταλήγοντας, προειδοποίησε ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» και ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε πως εφεξής κάθε ευρώ θα είναι ένα πράσινο ευρώ και πως κανένα ευρώ, δεν θα είναι ένα μαύρο ευρώ».

 

 

 

13 Νοεμβρίου 2020

Euractiv