"Κλειστές πόρτες" για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις φωτοβολταϊκών μετά τα νέα μέτρα του ΥΠΕΝ για ΑΠΕ.

Την έντονη δυσαρέσκεια επενδυτών που είχαν δρομολογήσει μεγάλες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κυρίως στα φωτοβολταϊκά, έχει δημιουργήσει η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία, ακόμα και αν ενταχθούν στην κατηγορία των fast track (στρατηγικές επενδύσεις) δεν θα έχουν προτεραιότητα στην σύνδεσή τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Πρόκειται για επενδύσεις συνολικής δυναμικότητας που πλησιάζει το ένα Γιγαβάτ και βρίσκονται υπό αξιολόγηση από το Enterprise Greece (έχοντας καταβάλει το αντίτιμο για την ένταξη στη διαδικασία fast track), αλλά δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί ως Στρατηγικές Επενδύσεις από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή.

Όπως αναφέρουν σχετικά επενδυτές που έχουν υπό εξέλιξη τέτοια έργα, "είναι εντελώς λάθος να αλλάζουν οι κανόνες στο μέσο του παιχνιδιού". Η διαμαρτυρία τους σχετίζεται με το γεγονός ότι, όπως λένε "χωρίς καμία προειδοποίηση κι ενώ ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για αγορές οικοπέδων ανά την Ελλάδα και εκπόνηση μελετών, αποκλείονται ξαφνικά από αυτού του είδους τις επενδύσεις".

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα για ένταξη στις στρατηγικού τύπου επενδύσεις προϋποθέτει έργα προϋπολογισμού πάνω από 100 εκατ. ευρώ, τα οποία πληρώνουν σε πρώτη φάση 75.000 ευρώ για να αξιολογηθούν από το Enterprise Greece και συνολικά 250.000 ευρώ εάν τελικά χαρακτηριστούν ως στρατηγικές επενδύσεις.

Εκείνο που προτείνουν οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας είναι να μην αλλάξουν τα δεδομένα για τις αιτήσεις που βρίσκονται σήμερα υπό εξέταση, αλλά, εάν το Υπουργείο θέλει να κάνει κάποια αλλαγή, αυτή να αφορά όσες αιτήσεις κατατεθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. "Διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην προσέγγιση νέων, εγχώριων και ξένων επενδυτών, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης " αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στα νέα μέτρα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα έρχονται σήμερα στη Βουλή ως τροπολογία, υπάρχει και η εξής ρύθμιση, όπως τουλάχιστον είχε ανακοινώσει ο κ. Χατζηδάκης στις 13 Νοεμβρίου:

"Όσον αφορά τις επενδύσεις ΑΠΕ που αιτούνται την υπαγωγή τους στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, στο εξής στο πλαίσιο αυτό θα προτεραιοποιούνται επενδυτικές προτάσεις για καινοτόμα έργα ΑΠΕ με ελάχιστο προϋπολογισμό τα 100 εκατ. ευρώ που αφορούν σε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων, παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου κ.α.

Έργα συμβατικών τεχνολογιών ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά) θα θεωρούνται επιλέξιμα μόνο εφόσον, πέραν του προαναφερθέντος ορίου προϋπολογισμού, θα συνδέονται με κοινό σημείο σύνδεσης στο Σύστημα, αλλά θα εξαιρείται η προτεραιότητα που λαμβάνουν στη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου μέσα από το Κίνητρο Ταχείας Αδειοδότησης του άρθρου 13 του νόμου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. Για τα έργα συμβατικών τεχνολογιών ΑΠΕ που βρίσκονται ήδη υπό αξιολόγηση από το Enterprise Greece (έχοντας καταβάλει το αντίτιμο για την ένταξη στη διαδικασία fast-track), αλλά δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί ως Στρατηγικές Επενδύσεις από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, εάν υπαχθούν σε καθεστώς fast track, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ένταξη τους στο πρόγραμμα αυτό, πλην της προτεραιότητας για δέσμευση ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα".

 

 

1 Δεκεμβρίου 2020

energypress