«Κατέβασε μολύβια» η ΡΑΕ – Σταμάτησε στο «παρά πέντε» τη διαδικασία έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις, αλλά και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στους επενδυτές ΑΠΕ, από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σταμάτησε ξαφνικά τη διαδικασία έκδοσης των πρώτων Βεβαιώσεων Παραγωγού, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν αυτές εκδοθούν, και μάλιστα χωρίς να δίνεται ουδεμία εξήγηση.

Οι επενδυτές που είχαν καταθέσει αίτηση για άδεια παραγωγής στον κύκλο Οκτωβρίου 2018 είναι οι πρώτοι των οποίων οι αιτήσεις εξετάζονται με βάση το νέο νόμο και επρόκειτο να λάβουν Βεβαίωση Παραγωγού.

Οι αιτήσεις αυτές έχουν εξεταστεί με βάση το νέο πληροφοριακό σύστημα που προμηθεύτηκε η Αρχή και οι επενδυτές έλαβαν mail για να πληρώσουν στις τράπεζες το σχετικό τέλος. Μόλις πιστοποιηθεί ηλεκτρονικά η πληρωμή του τέλους, ο παραγωγός, κανονικά, παίρνει αυτόματα τη Βεβαίωση Παραγωγού.

Οι Βεβαιώσεις Παραγωγού, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα καταγγέλουν στο energypress πολλοί επενδυτές που πλήρωσαν το τέλος, δεν εκδόθηκαν ποτέ. Σε ερωτήσεις προς την εταιρεία που διαχειρίζεται το πληροφοριακό σύστημα, η απάντηση ήταν ότι ο Φορέας Αδειοδότησης (δηλαδή η ΡΑΕ) έδωσε εντολή να μην προχωρήσει το αυτοματοποιημένο επόμενο στάδιο και να μην εκδοθούν οι Βεβαιώσεις Παραγωγού.

Επίσημη ενημέρωση από τη ΡΑΕ δεν υπήρξε.

Υπενθυμίζεται ότι στη ΡΑΕ, όπως έχει αναφέρει και πάλι το energypress, "τρέχουν" την περίοδο αυτή τρείς διαδικασίες ταυτόχρονα:

·         Η εξέταση και έκδοση αδειών παραγωγής για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τον κύκλο του Ιουνίου 2018.

·         Η επεξεργασία, με το νέο σύστημα, των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2019, προκειμένου, πλέον, να λάβουν βεβαίωση παραγωγού.

·         Η εκπόνηση του σχεδίου νέου κανονισμού, με βάση τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αιτήσεις για άδεια παραγωγού από τον κύκλο Δεκεμβρίου (μετά την αναβολή που δόθηκε στον κύκλο Οκτωβρίου) και εφεξής.

 

 

 

21 Σεπτεμβρίου 2020

energypress