Καμπανάκι για την Τηλεθέρμανση της Κοζάνης - Η πρόταση της ΔΕΗ για εφεδρεία στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου απειλεί να «παγώσει» την πόλη

27 07 2021 | 09:59

Τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται για τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης, εφόσον οριστικοποιηθεί η πρόταση της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ για στρατηγική εφεδρεία των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, παρουσίασαν στο δημοτικό συμβούλιο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Κυτίδης και ο Διευθυντής της Τ/Θ, Βασίλης Πανούσης.

Όπως είπαν, υπήρξε μια διαβούλευση για την οποία δεν ενημερώθηκε ουδέποτε η ΔΕΥΑΚ και έκλεισε μέσα σε μία εβδομάδα, με τη ΔΕΥΑΚ να αντιδράει στα αρμόδια όργανα από εκεί και στο εξής.

Η ΔΕΗ βάζοντας σε στρατηγική εφεδρεία τις μονάδες του ΑΗΣ, ουσιαστικά θα ενταχθεί στο μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας λαμβάνοντας αποζημίωση από την Ε.Ε., αλλά σε πρακτικό επίπεδο στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων τη σύμβαση με τη ΔΕΥΑΚ που σίγουρα χρειάζεται δύο μονάδες για την παροχή θερμικής ενέργειας τη χειμερινή περίοδο.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ διαμήνυσε πως ήδη ξεκίνησαν οι ενέργειες για νομική διασφάλιση της παροχής Τηλεθέρμανσης, ακόμα και κατ’ εξαίρεση, μέχρι η επιχείρηση να συνδεθεί με τη νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ που θα υλοποιηθεί στο τέλος του 2023 στον ΑΗΣ Καρδιάς.

«Η Τηλεθέρμανση είναι το νούμερο ένα θέμα για τους πολίτες όταν ακούν απολιγνιτοποίηση», τόνισε ο Κώστας Κυτίδης, προσθέτοντας πως η ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Τηλεθέρμανση με τους λέβητες πετρελαίου.

Ο Διευθυντής της Τ/Θ ξεκαθάρισε πως το σχέδιο δεν είναι ακόμα εγκεκριμένο, ενώ σημείωσε πως οι μονάδες πρέπει να μη σβήσουν ούτε μετά το τέλος του 2023, καθώς εκτίμησε πως η ΣΗΘΥΑ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

«Να ασκηθεί κάποια πίεση, ώστε να μείνουν οι μονάδες τους Αγίου Δημητρίου, με μία μονάδα η πόλη δεν λειτουργεί».

Παράλληλα σημείωσε πως η ΔΕΥΑΚ δεν θα πρέπει να πληρώσει για πράγματα τα οποία άλλοι αποφάσισαν και οδηγούν την περιοχή σε νέα δεδομένα: «Έχει τεθεί εγγράφως αυτό και προγραμματίζουμε συνάντηση με Γ.Γ. ΕΣΠΑ για να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε, δεν υπάρχει ακόμα απάντηση».

Ο Χάρης Κουζιάκης υποστήριξε πως η δημοτική αρχή σύρθηκε σε μία επιλογή που δεν ήταν ρεαλιστική, με ένα μνημόνιο που δεν διασφαλίζει τη λειτουργία της Τ/Θ.

«Στόχος της σημερινής συνεδρίασης νομίζω πως πρέπει να είναι μία ξεκάθαρη ισχυρή και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης χωρίς περιθώρια παρερμηνείας ότι η λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ειδικά των μονάδων 3, 4 και 5 θα πρέπει συνεχιστεί έως ότου καταστεί εφικτή η παροχή θερμικής ενέργειας από το νέο σύστημα. Επίσης η ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να προστατευθεί από μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της ΔΕΗ να στηριχθεί οικονομικά από διάφορα προγράμματα έτσι ώστε να καλύψει την ίδια συμμετοχή στα έργα και να απαλλαγεί από παράλογες προθεσμίες».

Από τη πλευρά του ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, ζήτησε επίσης τη διασφάλιση της παροχής Τ/Θ στην πόλη και «ανέπαφη από κάθε πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί».

Για μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη μη λειτουργία της Τ/Θ στην Κοζάνη, έκανε λόγο ο Φώτης Κεχαγιάς και ζήτησε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο που θα ξεκαθαρίζει στη ΔΕΗ την υποχρέωσή της για κανονική λειτουργία των μονάδων.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, αναφέρθηκε στην αγωνία των πολιτών σχετικά με την Τηλεθέρμανση και υποστήριξε πως οι μονάδες της ΔΕΗ κλείνουν για οικονομικούς λόγους.

«Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια την περιοχή. Η απρόσκοπτη λειτουργία τηλεθέρμανσης είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που μας απασχολούν. Η δική μου στάση είναι ξεκάθαρη και λέει πως το χρονοδιάγραμμα δεν βγαίνει για την απολιγνιτοποίηση».

Παράλληλα θύμισε την κυβερνητική δέσμευση για τη μη απώλεια των αγαθών στους πολίτες, κάτι που όπως είπε μπαίνει σε κάθε κουβέντα με τα αρμόδια στελέχη ως επιχείρημα.

*του Ζήση Πιτσιάβα, e-ptolemeos.gr

 

 

 

27 Ιουλίου 2021