Ιδρύθηκε η Ενεργειακή Κοινότητα Φλώρινας και Πρεσπών

17 09 2021 | 09:51

Με την ολοκλήρωση των απαραίτητων σταδίων ιδρύθηκε Ενεργειακή Κοινότητα των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών, η οποία έχει λάβει νομική υπόσταση και είναι πλέον έτοιμη για τα επόμενα βήματά της.

Συνεχίζοντας και βαθαίνοντας τη συνεργασία τους οι δύο Δήμοι προχώρησαν στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνονται προς όφελος των πολιτών. Η Ενεργειακή Κοινότητα αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων των δύο Δήμων για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, την ελάφρυνση των προϋπολογισμών με την μείωση των λογαριασμών ενέργειας μέσω εικονικού συμψηφισμού, την εξασφάλιση βιώσιμης (οικονομικά και περιβαλλοντικά) συγκοινωνίας μεταξύ Φλώρινας και Πρεσπών καθώς και την στήριξη των οικονομικά ευάλωτων. Το εργαλείο της Ενεργειακής Κοινότητας δίνει την ευκαιρία στους δύο Δήμους να δράσουν ενεργά για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών τους και να μεγιστοποιήσουν το όφελος της ενεργειακής μετάβασης για τις τοπικές κοινωνίες.

Στην Ενεργειακή Κοινότητα συμμετέχουν επίσης το Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας καθώς και η Αναπτυξιακή Φλώρινας Α.Ε. (ΑΝΦΛΩ), ενώ την πρωτοβουλία των δύο Δήμων στήριξε ενεργά η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green Tank.

Τόσο το Εδαφικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας όσο και το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021- 2027 προβλέπουν χρηματοδοτήσεις για τα έργα των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών αυτών πόρων καθώς και η αξιοποίηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου για τις Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν προτεραιότητα για τους Δήμους Φλώρινας και Πρεσπών, ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς των δημοτών τους καθιστώντας τους πολίτες επίκεντρο της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στη μετάβαση των δύο Δήμων προς την κλιματική ουδετερότητα.

Ο Δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα καθορίζεται η προοπτική της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες και από αυτόν τον σχεδιασμό δε μπορεί να λείπουν οι τοπικές κοινωνίες. Με την Ενεργειακή Κοινότητα που ιδρύσαμε με τον Δήμο Πρεσπών σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τους χρηματοδοτικούς πόρους της επόμενης περιόδου, ώστε μέσω της μείωσης των δαπανών για τις ενεργειακές ανάγκες των Δήμων, να μπορέσουμε να παρέχουμε στους δημότες μας υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής αξιοποιώντας τις καθαρές μορφές ενέργειας. Η σταθερή συγκοινωνία μεταξύ Φλώρινας- Πρεσπών αποτελεί για εμάς ένα στοίχημα, ώστε όχι μόνο οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται καθημερινά, αλλά και οι επισκέπτες του τόπου μας να μπορούν να απολαμβάνουν τις ομορφιές της Φλώρινας, αξιοποιώντας μάλιστα όλα τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, ανέφερε: «Ο Δήμος Πρεσπών εδώ και πολλά χρόνια αξιοποιεί δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης στα κτίρια, τον δημόσιο φωτισμό, τις εγκαταστάσεις και πρόσφατα στην ηλεκτροκίνηση με σκοπό να καταστήσει τον Δήμο Πρεσπών Πράσινο Δήμο με σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τον Δήμο Φλώρινας μέσα από την Ενεργειακή Κοινότητα Φλώρινας Πρεσπών, σκοπεύοντας να μειώσουμε τα ενεργειακά κόστη του Δήμου και να επιστρέψουμε στους πολίτες το όφελος αυτό μέσα από καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες και έργα καθώς και στήριξη στους αδύναμους, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουμε να εξελίξουμε την Πρέσπα σε κόμβο αειφόρου μετακίνησης για όσους επισκέπτονται την περιοχή και εν τέλει πρότυπο ενεργειακής μετάβασης για μικρό Δήμο της υπαίθρου».

 

 

 

16 Σεπτεμβρίου 2021

Δήμος Φλώρινας