Η Εύβοια πρασινίζει ξανά

22 06 2022 | 12:41

Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε,

Θέλω να μοιραστώ μαζί σου κάποια ευχάριστα νέα από την Εύβοια, μια περιοχή που επλήγη τρομερά από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφτήκαμε περισσότερες από 25 περιοχές στη Βόρεια Εύβοια, για να παρακολουθήσουμε τη φυσική αναγέννηση μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2021

Με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρήσαμε ότι η φυσική αναγέννησή προχωράει πολύ καλά, όπως ακριβώς θα έπρεπε, στις περισσότερες από τις περιοχές που επισκεφθήκαμε! Είδαμε αμέτρητα πεύκα να έχουν φυτρώσει, το τοπίο να έχει πρασινίσει με πουρνάρια, σχίνους, πλατάνια, ευβοϊκή δρυ και πολλά άλλα είδη που έχουν αναβλαστήσει! Η φύση βρίσκει πάντα το δρόμο της και ξαναγεννιέται.

 Είδαμε επίσης πολλούς σπόρους από πεύκα να έχουν συγκρατηθεί στα κορμοφράγματα που έχουν κατασκευαστεί για αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία, και σε πολλά σημεία μικρά πεύκα να έχουν φυτρώσει πίσω από αυτά! Όπως μας είπε με συγκίνηση ένας κάτοικος της περιοχής: ακόμα και στις δύσκολες περιπτώσεις, ο σπόρος ξέρει που πρέπει να πάει για να γίνει δέντρο.

Στο εξής θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις λίγες περιοχές που φαίνεται να αντιμετωπίζουν δυσκολία στη φυσική αναγέννηση, καθώς και σε είδη που δεν έχουν αναπτυγμένους μηχανισμούς φυσικής αναγέννησης, όπως τα έλατα και η μαύρη πεύκη.

Μια σημαντική παράμετρος για τη φυσική αναγέννηση είναι να μην ξανακαεί η περιοχή μέσα στα επόμενα 15 έως 20 χρόνια, καθώς μπορεί μεν να βλέπουμε ήδη τα πρώτα πεύκα να έχουν ξεπηδήσει, αλλά για να μεγαλώσουν και να γίνουν ώριμα δέντρα, χρειάζονται έως και 20 χρόνια. Επιπλέον, θα πρέπει η βόσκηση να ελεγχθεί μιας και παρατηρήσαμε αρκετά ζώα να βόσκουν στο δάσος και μπορεί τώρα να βρίσκουν ακόμα χλωρό χόρτο, το οποίο και προτιμούν, αλλά δεν ξέρουμε τί θα γίνει τους επόμενους μήνες που τα χλωρά χόρτα θα ξεραθούν και θα μείνουν μόνο τα νεαρά δενδρύλλια πεύκων και τα αναβλαστήματα των υπόλοιπων ειδών που βρίσκονται σε διαδικασία αναγέννησης.

Είναι πολύ σημαντικό μια περιοχή που έχει καεί να κηρυχθεί αναδασωτέα. Να ρυθμιστεί η βόσκηση και το κυνήγι, να γίνει μελέτη και εφαρμογή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και μελέτη αναδάσωσης όπου και αν χρειάζεται, να υπάρχει αστυνόμευση για τυχόν περιστατικά αλλαγής χρήσης γης και βέβαια να φυλάσσεται για αποτροπή νέας πυρκαγιάς η οποία θα μπορούσε να εξαλείψει την αναγεννητική της ικανότητα

Θα συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε τη Βόρεια Εύβοια κάθε δύο μήνες ώστε να παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης με σκοπό να παρέμβουμε όταν και όπου χρειαστεί.

Υ.Γ. Εδώ μπορείς να μάθεις επιπλέον πληροφορίες για τη δουλειά μας για την προστασία των δασών μας.