Η Αυστρία ετοιμάζει προσφυγή κατά της Ε.Ε. για τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη ταξινομία

19 11 2021 | 09:48

Η υπουργός της Αυστρίας για το κλίμα, την ενέργεια και την πολιτική μεταφορών Λεονόρε Γκεβέσλερ δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EURACTIV ότι η χώρα της θα προσφύγει στα δικαστήρια, εάν η Ε.Ε. αποφασίσει να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην πράσινη ταξινομία.

Τον Οκτώβριο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα καταθέσει σύντομα προτάσεις για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά ως μέρος της πράσινης ταξινόμησης της ένωσης.

Δώδεκα χώρες της Ε.Ε. – με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Φινλανδία, θέλουν να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι είναι πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ότι τα ραδιενεργά απόβλητα μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια, εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Ωστόσο, η Αυστρία θα ήταν έτοιμη να αμφισβητήσει αυτήν την απόφαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως δήλωσε η Λεονόρε Γκεβέσλερ.

«Δεν υπάρχει νομική βάση για τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ναι, εάν η ταξινόμηση της ΕΕ περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια, είμαστε έτοιμοι να αμφισβητήσουμε την απόφαση ενώπιον του δικαστηρίου».

Η Αυστρία είναι η επικεφαλής μιας συμμαχίας πέντε χωρών, στην οποία ανήκουν οι: Δανία, Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία. Η συμμαχία επιδιώκει να αποτρέψει τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στους κανόνες πράσινης χρηματοδότησης της ΕΕ. Η συμμαχία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

Από νομική σκοπιά

Για την Γκεβέσλερ , «διακυβεύεται η αξιοπιστία της ταξινόμησης» όταν αποφασίζεται η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας.

Το αυστριακό υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος ανέθεσε μια νομική ανάλυση νωρίτερα μέσα στο έτος. Σύμφωνα με την ανάλυση, «η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι συμβατή με τη νομική βάση του άρθρου 10 του Κανονισμού Ταξινόμησης», είπε.

«Έχουμε μεγάλη ευθύνη εδώ, όσον αφορά την ταξινόμηση, να παραμείνουμε συνεπείς» απέναντι στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, υποστήριξε.

«Η σημαντική ζημιά που προκαλείται από την πυρηνική ενέργεια έχει αποδειχθεί ιστορικά», όπως αποδεικνύεται και από τις καταστροφές του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα – όπως είπε.

Η ασφαλής διαχείριση αναλωµένων καυσίµων και ραδιενεργών αποβλήτων προκαλεί επίσης ανησυχία. «Δεν έχουμε βρει ακόμη μια παγκόσμια λύση για… το ζήτημα της τελικής αποθήκευσης», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια «είναι πολύ ακριβή και χρειάζεται χρόνος για να συνεισφέρει» στους κλιματικούς στόχους της ένωσης, κατά την υπουργό.

Ο γαλλικός αντιδραστήρας επόμενης γενιάς που είναι υπό κατασκευή στο Flamanville, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2007, αλλά έχει καθυστερήσει να ολοκληρωθεί. Η ολοκλήρωση της κατασκευής έχει προγραμματιστεί πλέον για το 2023, ενώ το κόστος έχει πενταπλασιαστεί, όπως σχολίασε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κορυφαίος Γάλλος βουλευτής της ΕΕ Πασκάλ Κανφίν πρότεινε να ενταχθούν η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην ταξινόμηση ως «μεταβατικές» πηγές ενέργειας, καθώς η ένωση επιδιώκει τη μακροπρόθεσμη στροφή της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Γκεβέσλερ, όμως, απέρριψε και αυτή την πρόταση. «Ακριβώς επειδή κάτι είναι λιγότερο κακό από τον άνθρακα, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και καλό ή βιώσιμο. Εξακολουθεί να αποτελεί ενέργεια ορυκτών καυσίμων», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Αυστρία υπολογίζει στη στήριξη της Γερμανίας και της Ισπανίας σε περίπτωση που προσφύγει στα δικαστήρια για το θέμα.

«Η Ισπανία συμφωνεί με την Αυστρία. Δεν προσβλέπει στη συμπερίληψη ούτε της πυρηνικής ενέργειας ούτε του ορυκτού αερίου στην ταξινόμηση, και τη θέση της την έχει ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν», είπε.

Ενώ η Ισπανία δεν ήταν μέρος της συμμαχίας των πέντε χωρών που ανακοινώθηκε στην COP26, «έστειλε μια κοινή επιστολή [με την Αυστρία και άλλους] για την πυρηνική ενέργεια στην Επιτροπή πριν από μήνες. Δεν υπάρχει χώρος ανάμεσά μας».

Αλλά και η Γερμανία μπορεί να υπολογισθεί ως σύμμαχος στην μάχη αυτή κατά της πυρηνικής ενέργειας.

«Η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να είναι λύση στην κλιματική κρίση, είναι πολύ επικίνδυνη, είναι πολύ αργή, είναι πολύ ακριβή», εξήγησε η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε.

«Κανένας ακτιβιστής για το κλίμα δεν πρέπει να βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια», πρόσθεσε.

 

 

 

18 Νοεμβρίου 2021

Euractiv