Η αδράνεια σε θέματα κλιματικής αλλαγής μπορεί να μας κοστίσει $178 τρισεκατομμύρια έως το 2070

Ένα μέλλον που θα βασίζεται σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν αποτελεί μόνο κοινωνική ανάγκη, αλλά και οικονομική. Η Έκθεση ’’Global Turning Point’’ του Κέντρου Βιώσιμης Προόδου της Deloitte απέδειξε ότι η κλιματική αλλαγή — εάν παραμείνει ανεξέλεγκτη — μπορεί να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία $178 τρισεκατομμύρια τα επόμενα 50 χρόνια. Εάν με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά 3°C μέχρι το τέλος του αιώνα, ο αντίκτυπος σε απώλειες ανθρώπινων ζωών θα ήταν σημαντικός. Θα επηρέαζε δυσανάλογα τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς και θα οδηγούσε σε απώλεια παραγωγικότητας και απασχόλησης, έλλειψη τροφίμων και νερού, επιδείνωση της υγείας και της ευημερίας καθώς και σε ένα συνολικά χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως.

Η έκθεση της Deloitte ανέλυσε 15 γεωγραφικές περιοχές στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική και διαπίστωσε ότι εάν οι ηγέτες παγκοσμίως συμφωνήσουν σε μία συστημική μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές ρύπων, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αποφέρει κέρδη ύψους $43 τρισεκατομμυρίων σε βάθος πέντε δεκαετιών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έδινε ώθηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 3,8% μέχρι το 2070.

Τι πρέπει όμως να γίνει για να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον άνθρακα; 

Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για να θέσουν ένα αποτελεσματικό πλαίσιο και πολιτικές που θα επιφέρουν εφαρμόσιμες αλλαγές. 

Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις, που θα φέρουν με τη σειρά τους διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, δίνοντας προτεραιότητα στις βιομηχανίες χαμηλών εκπομπών και επιταχύνοντας τη μετάβαση στο net-zero.

Όταν τα οφέλη της μετάβασης αρχίζουν να υπερτερούν του κόστους στις διάφορες περιοχές του κόσμου, έχοντας φτάσει στο σημείο καμπής, τότε θα οδηγηθούμε σε ανάπτυξη και δημιουργία αξίας. Μετά το σημείο καμπής, η κοινωνία θα βρίσκεται πιο κοντά σε ένα πράσινο μέλλον – όπου οι χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα οδηγούν σε μία καθαρή οικονομία που θα αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο.

Ο δρόμος προς το net-zero όμως δεν είναι ίδιος για όλους. Κάθε περιοχή / χώρα θα κάνει το δικό της ταξίδι, βασιζόμενη μια σειρά παραγόντων, όπως ο τρόπος διάρθρωσης των διοικητικών οργάνων και των κοινωνιών, η έκθεση στην κλιματική αλλαγή και στο ρίσκο που επιφέρει, καθώς και τα πλεονεκτήματα που εμφανίζει η κάθε αγορά. Ομοίως, κάθε περιοχή θα έχει και το δικό της σημείο καμπής. Για παράδειγμα, η περιοχή της Ασίας θα δει τα οφέλη της μετάβασης σε μία κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα ήδη από τη δεκαετία του 2020 που διανύουμε, ενώ η Ευρώπη όχι νωρίτερα από το 2050. Η μετάβαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί με διαφορετικές ταχύτητες, ωστόσο, αν δράσουμε γρήγορα, όλες οι περιοχές θα φτάσουν στο σημείο καμπής τους έως το 2070 και θα συνεχίσουν να αποκομίζουν τα οφέλη για καιρό.

Σίγουρα η προσπάθεια αυτή απαιτεί σημαντικές επενδύσεις από την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς σε όλους τους κλάδους και τις γεωγραφικές περιοχές. Όμως αν επιλέξουμε την αδράνεια, τότε σίγουρα θα μας κοστίσει περισσότερο. 

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τους τεχνολογικούς οργανισμούς, ανοίγοντας το δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της χάραξης μίας παγκόσμιας πολιτικής που θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες επενδύσεις σε συστήματα καθαρής ενέργειας και από τη χρήση πράσινων τεχνολογιών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την παγκόσμια οικονομία, κάτι που θα οδηγήσει σε μια πιο βιώσιμη, ανθεκτική και δίκαιη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Δεν χρειάζεται καν να αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να κάνουμε αυτή την επένδυση, αλλά το πώς είναι δυνατόν να μην την κάνουμε.

Σύμφωνα με την έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου της Deloitte, η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα σε μια οικονομία που τροφοδοτείται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα προωθήσει νέους τρόπους ανάπτυξης και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο και η εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου είναι ζωτικής σημασίας για να είναι αυτός ο μετασχηματισμός επιτυχής.

Έχουμε ήδη τις τεχνολογίες, τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις πολιτικές προσεγγίσεις για να αντιμετωπίσουμε τόσο την κλιματική κρίση, όσο και για να ανοίξουμε το δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε όμως συντονισμένες κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες παγκοσμίως για να οδηγηθούμε σ’ ένα net-zero μέλλον.

- Του Κωνσταντίνου Ελευθεριάδη, Partner, Financial Advisory Services, Energy Industry Leader, Deloitte Ελλάδος

 

1