Hλιακοί θερμοσίφωνες και ηλιοθερμικά συστήματα στα επιδοτούμενα προγράμματα- Aποκλειστικά στο «energymag» ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας

Την στιγμή που η λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης συνεχίζει να μαστίζει την Ευρώπη και να αναγκάζει όλες τις κυβερνήσεις να «τρέξουν κατοστάρι» για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, στην Ελλάδα αποκλεισμένο από όλα τα προγράμματα μένει το βασικότερο μέσο εξοικονόμησης ενέργειας, που είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξη στο «energymag» ο ιδρυτής της εταιρείας Cosmosolar ΕΠΕ και Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) κύριος Ευθύμιος Σπανός, παρά τις υποσχέσεις που έχει λάβει κατά καιρούς ο κλάδος οι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν έχουν μπει ακόμα στα προγράμματα επιδότησης.

«Ενώ σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν διάφορα προγράμματα επιδότησης, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι πέρα από το πρόγραμμα εξοικονομώ, το οποίο δεν είναι στοχευμένο. Για παράδειγμα στη Γαλλία επιδοτούν την τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Αντίστοιχα στην Κύπρο υπήρξε πριν από 2 – 3 χρόνια πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών θερμοσιφώνων με νέας τεχνολογίας. Στην Ελλάδα παρόλο που υπάρχουν πολλοί εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες παλιάς τεχνολογίας, είναι ένα είδος ξεχασμένο το οποίο κάνουμε αγώνα για να το προχωρήσουμε. Είναι σε γνώση και του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Ενέργειας και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή κάτι θα γίνει.»

Μάλιστα η Ευρώπη έχει «στα σκαριά» ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την τοποθέτηση περίπου 100.000 τετραγωνικών μέτρων ηλιακών συλλεκτών έως το 2030. Στην Ελλάδα οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν την επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών και για τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, οι οποίοι καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Η Ελλάδα κρατά τα «σκήπτρα» 

Καθαρά ελληνική υπόθεση φαίνεται πως είναι η παραγωγή ηλιακών θερμοσιφώνων, καθώς το σύνολο της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται από την ελληνική παραγωγή, χωρίς να απαιτούνται εισαγωγές από άλλες χώρες.

Μάλιστα το 50% της παραγωγής εξάγεται σε πάνω από 38 χώρες συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Καραϊβικής, της Νότιας Αφρικής και της Χιλής, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να απασχολούν γύρω στους 60.000 εργαζόμενους εντός Ελλάδας και να δημιουργούν συνεχώς νέες θέσεις εργασίας. Έτσι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες λειτουργούν και υπέρ της τόνωσης της ελληνικής οικονομίας, γιατί τα χρήματα παραμένουν στη χώρα.

Στα «ύψη» το ενδιαφέρον 

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ηλιακούς θερμοσίφωνες «χτυπάει κόκκινο» εξαιτίας της αύξησης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου με τις εταιρείες παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων να ανταποκρίνονται με δυσκολία στην αυξανόμενη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κύριο Σπανό «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τοποθετούνται περίπου 70.000 ηλιακοί θερμοσίφωνες που αντιστοιχούν σε 600.000 – 700.000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών.

Η αύξηση στη ζήτηση μας έπιασε απροετοίμαστους, γιατί ήταν ξαφνική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια της παραγωγής, με αποτέλεσμα τα ελληνικά εργοστάσια να παραδίδουν ηλιακούς θερμοσίφωνες στον ένα με ενάμιση μήνα.

Όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αντεπεξέλθουν. Ήδη βελτιώνουν την παραγωγή τους, επενδύοντας σε καινούριο εξοπλισμό και εργοστάσια παραγωγής και μικραίνουν το χρόνο παράδοσης.»

«Εκτοξεύεται» το κόστος 

Η άνοδος στις τιμές των υλικών συμπαρασύρει και το συνολικό κόστος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, που τον τελευταίο καιρό καταγράφει αύξηση κατά 30%. Έτσι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χωρητικότητας 200 λίτρων που καλύπτει τις ανάγκες μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, σήμερα με τις ανατιμήσεις κοστίζει περίπου 1.500€.

Ωστόσο με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος η εξοικονόμηση είναι τεράστια και η απόσβεση γίνεται σε χρόνο ρεκόρ. «Παλαιότερα η απόσβεση γινόταν στα 5 χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος ένα τέτοιο σύστημα ο ιδιώτης το αποσβένει σε περίπου 3,5 χρόνια».

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι εξαιρετικά αποδοτικοί, αφού μπορούν να παρέχουν ζεστό νερό σε μια κατοικία σχεδόν όλο το χρόνο, ακόμα και τις ημέρες που υπάρχει μικρή ηλιοφάνεια.

Με δύο ηλεκτρικούς σταθμούς στο μέγεθος της Μεγαλόπολης ισούται η ενέργεια που παράγεται από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Τεράστια όμως είναι τα οφέλη και για το περιβάλλον, καθώς με τη χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση σε ρύπους και ενέργεια. «Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας εξοικονομεί όσους ρύπους παράγει ένα αυτοκίνητο το χρόνο.

Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή η ήδη εγκατεστημένη ισχύς των ηλιακών θερμοσιφώνων που υπάρχει στην Ελλάδα ισοδυναμεί με δύο ηλεκτρικούς σταθμούς σαν της Μεγαλόπολης. Δηλαδή εάν δεν υπήρχαν ήδη τοποθετημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες στην Ελλάδα, θα χρειαζόμασταν δύο επιπλέον σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σαν της Μεγαλόπολης με τεράστια εκπομπή ρύπων.»

Το βλέμμα των καταναλωτών στρέφεται στα νέα συστήματα ηλιακής θέρμανσης και ψύξης

Εκτός από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θεαματική είσοδο στην αγορά κάνουν και τα συστήματα ηλιακής θέρμανσης και ψύξης, καθώς οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη στις παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης και αναζητούν νέους τρόπους για να θερμάνουν τις κατοικίες τους.

Τα συστήματα αυτά αξιοποιούν τη θερμική ακτινοβολία του Ήλιου μέσω των ηλιακών συλλεκτών που τοποθετούνται στην ταράτσα και την μετατρέπουν με τη βοήθεια ειδικών αντλιών σε θέρμανση και ψύξη.

Τα ηλιοθερμικά συστήματα υπερέχουν 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας εξηγεί πως τα ηλιοθερμικά συστήματα υπερτερούν των φωτοβολταϊκών τόσο στο κόστος εγκατάστασης όσο και στο χώρο που καταλαμβάνουν.

«Τα ηλιοθερμικά συστήματα διαφέρουν από τα φωτοβολταϊκά, καθώς τα φωτοβολταϊκά παράγουν ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα πρέπει να μετατραπεί σε θερμική. Αντιθέτως οι ηλιακοί συλλέκτες που κατασκευάζουμε εμείς παράγουν απευθείας θερμική ενέργεια. Τα φωτοβολταϊκά, τα οποία συνήθως είναι και εισαγόμενα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος, και χρειάζονται τέσσερις φορές μεγαλύτερο χώρο από ότι ένα ηλιοθερμικό σύστημα. Σήμερα ένα σπίτι για να γίνει Α+ πρέπει να διαθέτει και ηλιοθερμική ενέργεια και φωτοβολταϊκά. Οπότε δημιουργείται πρόβλημα χώρου στις ταράτσες.»

Τσουχτερό το κόστος των ηλιοθερμικών συστημάτων

Όσοι καταναλωτές επιλέξουν να τοποθετήσουν ηλιοθερμικά συστήματα θα πρέπει να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού το κόστος τους είναι τσουχτερό, όμως η απόσβεση τους γίνεται πολύ σύντομα.

«Το κόστος για την εγκατάσταση ενός συστήματος ηλιακής θέρμανσης ανέρχεται γύρω στις 10.000€. Όμως από τους ηλιακούς συλλέκτες μπορούν να εξοικονομηθούν έως δύο τόνοι πετρελαίου το χρόνο. Έτσι η απόσβεση του συστήματος γίνεται μέσα σε περίπου 3,5 χρόνια.» Μετά την απόσβεση το σύστημα συνεχίζει να δουλεύει εντελώς δωρεάν για τουλάχιστον 25 χρόνια με μηδενικό κόστος για τους ιδιοκτήτες.

Xριστίνα Αντωνίου | energymag