Χατζηδάκης: Πολύ σύντομα η παρέμβαση για τον ΕΛΑΠΕ με συνολικό μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα - Εντός Δεκεμβρίου ξεκινά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με market test.

Στα φλέγοντα θέματα των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress.

Στο πλέον επείγον ζήτημα για τις ΑΠΕ, αυτό της ρευστότητας του ειδικού λογαριασμού, ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε ότι η παρέμβαση του υπουργείου θα γίνει "πολύ σύντομα" και θα στηρίζεται στις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, στη διαβούλευση με τους φορείς που ολοκληρώθηκε πλέον και σε επιστημονικά στοιχεία. Στάθηκε, δε, στο ότι η παρέμβαση θα είναι πολύ ευρύτερη από ότι περιμένουν όλοι αυτή τη στιγμή.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός σχετικά με το θέμα: "Όταν θα την παρουσιάσουμε, νομίζω ότι όλοι θα καταλάβουν ότι είναι μια δίκαιη παρέμβαση με δύο μηνύματα: Πρώτον, την εξασφάλιση χωρίς καμία αμφιβολία της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ και δεύτερον, την καλύτερη συνολικά λειτουργία της αγοράς. Κοινός παρονομαστής θα είναι η στήριξη στην πράξη της λειτουργίας των ΑΠΕ που αποτελεί εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική". Τόνισε ότι η κατεύθυνση του υπουργείου είναι να υπάρξει μια παρέμβαση με ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, η οποία θα βασίζεται σε έναν πυλώνα οικονομικό και έναν πυλώνα διαρθρωτικό. Ο υπουργός, πάντως, δεν διευκρίνισε αν η παρέμβαση θα περιλαμβάνει το ΕΤΜΕΑΡ και τους προμηθευτές.

Ένα ακόμη στοιχείο με ενδιαφέρον είναι ότι το ΥΠΕΝ πρόκειται να συστήσει σύντομα ομάδα υψηλού επιπέδου ειδικών που βασιζόμενοι στις πρακτικές άλλων χωρών θα προτείνουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το υδρογόνο, μια τεχνολογία που "δεν μπορούμε να αγνοήσουμε", όπως τονίστηκε από τον κ. Χατζηδάκη.

Εν γένει σε συνάρτηση με τις ΑΠΕ, η άποψη του υπουργείου είναι ότι η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη τα δείγματα γραφής της, μέσω της απάλειψης των καθυστερήσεων στις πληρωμές, το νόμο για την αδειοδότηση και τη διευκόλυνση των συνδέσεων. Ταυτόχρονα, προχωρά με νέες παρεμβάσεις για την απλοποίηση των αδειών εγκατάστασης και το πλαίσιο των θαλάσσιων αιολικών. Ο υπουργός εκδήλωσε επίσης τη στήριξή του για μικρά έργα ΑΠΕ στις λιγνιτικές περιοχές και χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΔΕΗ που δίνει την δυνατότηα στους κατοίκους να γίνουν επενδυτές στα έργα που σχεδιάζει.

Την ίδια στιγμή, εκφράζεται ικανοποίηση για τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του target model, καθώς δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η τοποθέτηση του υπουργού έβγαλε, όμως και άλλες ειδήσεις, όπως σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε, στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για το επιτρεπόμενο έσοδο και το WACC για το 2020 και θα ακολουθήσει το Δεκέμβριο η απόφαση για το WACC της περιόδου 2021-2024, πράγμα που θα δώσει ορατότητα στους ενδιαφερόμενους ανοίγοντας το δρόμο για το διαγωνισμό. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου η επενδυτική ημέρα της ΔΕΗ και έπειτα θα ξεκινήσουν τα market test για το ΔΕΔΔΗΕ, άρα θα ξεκινήσει πρακτικά η ιδιωτικοποίηση με στόχο να ολοκληρωθεί ως τα τέλη της άνοιξης ή το πολύ στο α΄ εξάμηνο του 2021. Με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρηγορότερα σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ γιατί τις προχωράει η ΔΕΗ, ενώ ο υπουργός εκτίμησε ότι η ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει ταμειακή ένεση για την επιχείρηση, μαζί με το άνοιγμά της στις ΑΠΕ και την κατάργηση της μονιμότητας.

Για την αποθήκη φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας, εντός Νοεμβρίου η ΡΑΕ αναμένεται να εκδώσει την απόφαση για το πλαίσιο τιμολόγησης.

Αντίστοιχα, τονίστηκε ότι πλέον "φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ". Μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου προχωρούν αμέσως οι δύο διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ για τη Λάρυμνα και του ειδικού διαχειριστή για την πώληση των μεταλλείων της Καστοριάς και της Εύβοιας. Πλέον, υπάρχει συνεργασία των υπουργείων και των φορέων για συγχρονισμό των δύο διαγωνισμών που θα ξεκινήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. "Ελπίζουμε ότι θα εκδηλωθεί ικανό ενδιαφέρον που θα διασφαλίζει τη δραστηριότητα νικελίου με βιώσιμους όρους", σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι τη Δευτέρα πρόκειται να δημοσιευτεί ο οδηγός για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ, όπου η κυβέρνηση διεκδικεί κεφάλαια 3 δις. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, θα δοθεί προς δοκιμή η σχετική πλατφόρμα προς εξοικείωση των ενδιαφερομένων.

Τέλος, σε μια ακόμη εξέλιξη, χθες το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε το νέο πρόγραμμα για χρηματοδότηση δήμων για την εκπόνηση των σχεδίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

 

 

12 Νοεμβρίου 2020

energypress