“H2arvester”: «Επανάσταση» στα φωτοβολταϊκά με αυτοκινούμενες μονάδες

04 05 2022 | 09:02new money newsroom

Ολλανδική κοινοπραξία δημιούργησε κινητό ηλιακό σύστημα που συνδυάζεται με ηλεκτρολύτη για την παραγωγή υδρογόνου

Όσο αναπτύσσεται ο τομέας της ηλιακής ενέργειας τόσο ανακαλύπτονται και νέες λύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της γης. Έτσι, μια ολλανδική κοινοπραξία εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων, δημιούργησε ένα κινητό φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ένα ηλεκτρολύτη για την παραγωγή υδρογόνου.

Τα δύο πρωτότυπα δοκιμάζονται επί του παρόντος από έναν αγρότη και ένα ερευνητικό ινστιτούτο στην Ολλανδία.
Όπως αναφέρει το PV Magazine, το σύστημα αυτό που ονομάζεται H2arvester υποστηρίζεται ότι βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους και τη βιοποικιλότητα των γεωργικών εκτάσεων.

Το πρώτο πρωτότυπο έχει εγκατασταθεί σε γεωργική ζώνη ζαχαρότευτλων στο Oude-Tonge της Νότιας Ολλανδίας και εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Γεωργίας της χώρας, Henk Staghouwer.

“Η ιδέα αναπτύχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από την εταιρεία μου και δύο άλλους συνεργάτες”, δήλωσε ο Marcel Vroom, υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την επιχειρηματική ανάπτυξη της Npk design. “Αυτή τη στιγμή, δοκιμάζονται δύο πιλότοι, ο ένας στο Ούντε-Τονζ και ένας στο Λίσταντ, στο ερευνητικό αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Wageningen. Και τα δύο συστήματα θα λειτουργούν για ένα έτος ώστε να ελεγχθούν οι επιπτώσεις στην απόδοση και τη γη και να δείξουν ότι δεν θα υπάρξει απώλεια γεωργικής παραγωγής”, όπως λέει.

Ο αγρότης Jacob Jan Dogterom επένδυσε 166.000 ευρώ στο σύστημα που βρίσκεται στο Oude-Tonge, το οποίο αποτελείται από τέσσερα ηλιακά «αυτοκινούμενα» που φιλοξενούν συνολικά 168 ηλιακούς συλλέκτες και ένα αρδευτικό σύστημα που μπορεί επίσης να παρέχει νερό στη γύρω περιοχή. “Είναι ένα πιλοτικό έργο, η επένδυση απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της. Θα συνεχίσουμε να το χτίζουμε και εάν μπορέσουμε να το αναπτύξουμε μαζικά, θα γίνει φθηνότερο”, ανέφερε η κοινοπραξία.

Κάθε αυτοκινούμενο σύστημα έχει διαστάσεις 12×6 μέτρα, είναι σε θέση να κινείται αργά, με ρυθμό 10 μέτρων την ώρα και, κατά τη συγκομιδή, μπορεί να μετακινηθεί στο πλάι των κτημάτων. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το σύστημα θα πρέπει να καλύπτει έως και το 10% ενός γεωργικού πεδίου, το οποίο, ως εκ τούτου, δεν θα έχανε τον γεωργικό του σκοπό.

Το σύστημα θα μπορούσε επίσης να συνδυαστεί με ένα ηλεκτρολύτη για την παραγωγή υδρογόνου, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως πράσινο καύσιμο για γεωργικές εφαρμογές. Η υπολειμματική θερμότητα που προέρχεται από την παραγωγή υδρογόνου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ξήρανση καλλιεργειών, όπως βρώμη, γρασίδι και μηδική.

” Η λύση για τη μετατροπή των παραγόμενων kWh απευθείας σε υδρογόνο όχι μόνο παρέχει μια αυτόνομη μονάδα παραγωγής, αλλά αποτελεί επίσης λύση στην ανάγκη εξισορρόπησης της παραγωγής και της χρήσης παραγόμενης ενέργειας», δήλωσε ο Robert Jacobs, ειδικός ενέργειας στην L’orèl Consulting.

Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα H2GO, ένα πρόγραμμα καινοτομίας που υποστηρίζει το συνδυασμό ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου. Εταίροι των έργων είναι η Kitepower, η Npk, η L’orèl Consulting, η Rho, η Accenda και η TU Delft.

new money