Γκουτέρες: Είμαστε στα πρόθυρα της αβύσσου - Παγκόσμιος συναγερμός για την κλιματική αλλαγή

21 09 2021 | 08:52

Πολλές σημαντικές αποφάσεις για το θέμα θα συζητηθούν αυτήν την εβδομάδα στο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών.

Η πίεση συνεχίζει να αυξάνεται με την ανησυχία των παγκόσμιων ηγετών να διογκώνεται συνεχώς σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πολλές σημαντικές αποφάσεις για το θέμα θα συζητηθούν αυτήν την εβδομάδα στο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών.

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, αυτή τη φορά εκτός της έδρας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα ακούσουν τις εκκλήσεις για περισσότερες περικοπές εκπομπών αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα και για παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στις φτωχότερες χώρες για να αναπτύξουν καθαρότερη ενέργεια και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικης αλλαγής.

«Δεν είμαι απελπισμένος, αλλά ανησυχώ πάρα πολύ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο The Associated Press σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο. «Είμαστε στα πρόθυρα της αβύσσου και δεν μπορούμε να αντέξουμε ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».

Υπό το πρίσμα αυτό, τη Δευτέρα, ο Γκουτέρες και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, διοργανώνουν μια συνεδρίαση κεκλεισμένων θυρών με 35 - 40 ηγέτες χωρών με σκοπό να συζητήσουν την ανάληψη περισσότερης δράσης όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, με αποφάσεις που θα συζητηθούν στις τεράστιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη Σκωτία σε έξι εβδομάδες. Αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδιαστεί για να είναι το επόμενο βήμα μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015.

Και όλα αυτά αφού την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συγκάλεσε ένα ιδιωτικό φόρουμ για το κλίμα για να πειστούν οι ηγέτες να δράσουν άμεσα.

«Μας τελειώνει ο χρόνος», είπε ο Γκουτέρες στο φόρουμ του Μπάιντεν. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποτυχίας» των διαπραγματεύσεων στη Γλασκώβη.

Η εστίαση στην κλιματική αλλαγή έρχεται στο τέλος ενός ακόμα καλοκαιριού καταστροφών με ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων καταστροφικών πυρκαγιών στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, θανατηφόρων πλημμυρών στις ΗΠΑ, στην Κίνα και την Ευρώπη, δολοφονικών τροπικών κυκλώνων παγκοσμίως και ενός πρωτοφανούς παγκόσμιου καύσωνα.

Χώρες όπως η Κίνα, ο κορυφαίος εκπομπός άνθρακα στον κόσμο, πρέπει να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους προς την συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ενώ πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που δεσμεύτηλαν τις υποσχέσεις τους για εκπομπές ρύπων πρέπει να κάνουν περισσότερα οικονομικά για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες.

 

 

20 Σεπτεμβρίου 2021

Huffpost