Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ): Ανάγκη η άρση του προστατευτισμού για τις ΑΠΕ - Οι εγγυήσεις προέλευσης "αρωγός" στην βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ.

01 10 2020 | 09:16

Σε 10 προς ένα είναι η αναλογία νέων έργων ΑΠΕ προς τους στόχους ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στο ΕΣΕΚ, φτάνοντας αθροιστικά τα 11.000 έργα ή σε όρους εγκατεστημένης ισχύος τα 76GW, γεγονός που αποκαλύπτει το αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας.  

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στο 5ο συμπόσιο της HAEE.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαρέντης αναφέρθηκε εκτεταμένα στο νέο σύστημα λειτουργίας των ΑΠΕ και την συμμετοχή τους στην αγορά, όπου πλέον κρίνεται αναγκαίο να αφήσουμε πίσω το μοντέλο προστατευτισμού και τις σταθερές τιμές που ίσχυαν μέχρι τα σήμερα. Παρά την όποια παράταση των ανταγωνιστικών διαδικασιών, κεντρικό ζητούμενο πρέπει να είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο νέο μοντέλο αγοράς του target model, καταργώντας το όποιο καθεστώς προστασίας.

Μα τέτοια εξέλιξη δημιουργεί νέες υποχρεώσεις και νέα εργαλεία στα χέρια των παραγωγών, όπως είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΑΠΕΕΠ. Αναλυτικότερα, ανέφερε πως οι ΑΠΕ θα εκπροσωπούνται μέσω των ΦΟΣΕ στην αγορά και κυρίως στην ενδοημερήσια αγορά, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να διορθώνουν τις προβλέψεις τους, επικαιροποιώντας τις προσφορές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα κάθε φορά καιρικά δεδομένα.

Από την άποψη αυτή, κρίσιμο ζήτημα για τον ΔΑΠΕΕΠ είναι η ακρίβεια στις προβλέψεις του, ώστε να αποφευχθούν οι όποιες ανωμαλίες και παρενέργειες στην λειτουργία της αγοράς.

«Αυστηρότερες προβλέψεις και συνεπής εμπορική συμπεριφορά συνιστούν τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για την είσοδο των ΑΠΕ στην ελεύθερη αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΑΠΕΕΠ, ο κ. Γιαρέντης ανέφερε πως στόχος είναι να καταστεί πρωταγωνιστής, προτάσσοντας το τρίπτυχο πράσινη ενέργεια – περιβάλλον – βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικότερα, η ανάπτυξη περιβαλλοντικά αποδοτικών πολιτικών, η δημιουργία ασφαλούς επενδυτικού κλίματος για τους δυνητικούς επενδυτές, καθώς και η επίτευξη κοινωνικής αποδοχής για τις ΑΠΕ συνιστούν τα βασικά πεδία δράσης του Διαχειριστή, φωτίζοντας τις προτεραιότητες που θέτει για το επόμενο διάστημα.

Τέλος, για τον ΕΛΑΠΕ, ανέφερε πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν αιτηθεί έκτακτη επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, πράγμα που έχει ήδη γίνει σε μια σειρά χώρες, όπως στη Γερμανία, όπου το έλλειμμα φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, ΔΑΠΕΕΠ και ΥΠΕΝ εξετάζουν και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού. Ένα από τα μέτρα είναι η δημιουργία ειδικής αγοράς για τις Εγγυήσεις Προέλευσης, όπου ήδη ο ΔΑΠΕΕΠ προχωρά στην δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για τις εγγυήσεις προέλευσης.

 

 

30 Σεπτεμβρίου 2020

energypress