Γ. Παπανδρέου: Αν είχαν εισακουστεί όσα ξεκινήσαμε πριν 13 χρόνια, τώρα θα είχαμε μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση

29 11 2021 | 09:00

Μιλώντας χθες στην Κοζάνη για την περιοχή και την απολιγνιτοποίηση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «έχει χτυπηθεί από την έλλειψη πρόνοιας, την έλλειψη σχεδιασμού, την έλλειψη προετοιμασίας και μαζί με την Κοζάνη έχει κτυπηθεί όλη η Ελλάδα από την ενεργειακή κρίση».

Ο κ Παπανδρέου υπενθύμισε τις κυβερνητικές πολιτικές της θητείας του στα θέματα της πράσινης ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «εάν είχαν εισακουστεί αυτά που ξεκινήσαμε πριν από 13 χρόνια με την πράσινη ανάπτυξη, σήμερα θα υπήρχαν πρόνοιες για μια ομαλή μετάβαση που θα στήριζε την παραγωγή ενέργειας, θα στήριζε το εργατικό δυναμικό της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Σήμερα θα είχαμε μια διαφορετική εικόνα και δεν θα είχαμε αυτήν τη μεγάλη κρίση που ζει αυτή η περιοχή» κατέληξε.

Ακολουθούν αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου για την Κοζάνη:

Η Κοζάνη ήταν για χρόνια η ενεργειακή καρδιά της χώρας.

Γνωρίζαμε όμως, ότι όλα έχουν ένα τέλος, και θα έπρεπε να έχουμε σχεδιάσει το μέλλον.

Αυτό προσπαθήσαμε και εμείς να κάνουμε, ώστε όλα να γίνουν με το σωστό τρόπο, με όραμα, σχέδιο και προοπτική.

Δυστυχώς, δεν μας το επέτρεψαν.

Έτσι χάσαμε κοντά 15 χρόνια.

Και τώρα, κάποιοι τα θέλουν όλα γρήγορα, χωρίς προετοιμασία και με πολλούς κινδύνους να ελλοχεύουν.

Δεν θα σας πω μεγάλα λόγια.

Την αλήθεια θα σας πω.

Σκοπός μου είναι, επειδή είναι αδύνατον να αρνούμαστε την πορεία των πραγμάτων, γιατί τότε εγκληματούμε με σε βάρος μας, να σχεδιάσουμε μια μετάβαση βιώσιμη για όλους και πρώτα για εσάς.

Χρειάζεται η ενεργειακή δικαιοσύνη να χαρακτηρίζει όλες μας τις επιλογές.

Μια προσαρμογή με σωφροσύνη, ώστε να απορροφήσουμε τους όποιους κοινωνικούς κραδασμούς.

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πραγματικότητα, αλλά μπορούμε να θέσουμε ανθρωποκεντρικό πρόσημο.

Ο μελλοντικός ενεργειακός χαρακτήρας της περιοχής σας, θα έχει νέο περιεχόμενο και σκοπό, με έμφαση, στην ενεργειακή δημοκρατία και στόχο, την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της αυτοπαραγωγής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά.

Στόχος μας, να καταστούν, για παράδειγμα σε μια δεκαετία, όλες ανεξαίρετα οι οικείες, σε παραγωγούς καθαρής ενέργειας, οδηγώντας τη χώρα στη νέα εποχή.

Και μαζί, να αναζητήσουμε και άλλες δραστηριότητες, πρωτοπόρες, που συνδέονται με τη νέα τεχνολογική και ψηφιακή εποχή.

Να αποκτήσει η ευρύτερη περιοχή, δύο καρδιές, μια ενεργειακή και μια ψηφιακή, με την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη της έρευνας. Και με τη δημιουργία, αγγλόφωνων τμημάτων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

1