Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Δύο δισ ευρώ στην οικοδομή μέσα σε έξι μήνες – Νέος κύκλος επιδοτήσεων με τους ίδιους όρους.

Μεγάλη είναι η δίψα… των ιδιοκτητών κατοικιών για τις επιδοτήσεις του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αλλά και της οικοδομής που ζητά δουλειές εν μέσω lockdown.

Είναι αποκαλυπτικά της πρωτοφανούς ζήτησης τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα από τις πέντε περιφέρειες για τις οποίες άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων. Από τις 33.000 και πλέον αιτήσεις που κατατέθηκαν εγκρίθηκαν σχεδόν οι μισές άνω των 15.200. Ουσιαστικά το 50% των συμμετεχόντων δεν προλαβαίνει να κλειδώσει την ένταξη του στο πρόγραμμα αφού οι πόροι που έχουν προϋπολογισθεί ανά περιφέρεια εξαντλούνται μέσα σε διάστημα ακόμη και 20 λεπτών. Όπως συνέβη στην Ήπειρο.

Το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν δεσμευτεί ανέρχονται σε περίπου 290 εκ. ευρώ σε σύνολο άνω των 860 εκ. ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε χθες και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες στην προκήρυξη δεύτερου κύκλου του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με περισσότερα κονδύλια και συγκεκριμένα άνω του 1 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής δεν πρόκειται να αλλάξουν θεαματικά… Έτσι, το ύψος των ενισχύσεων θα φτάνει μέχρι και 95%, τα premium covid-19, ενεργειακό και λιγνιτικών περιοχών θα παραμείνουν, όπως και το σύστημα κλιμάκωσης των επιχορηγήσεων με βάση το εισόδημα. Ίδιες θα είναι και οι επιλέξιμες παρεμβάσεις.

Με τον δεύτερο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το υπουργείο θα επιδιώξει να ρίξει, σε διάστημα έξι – επτά μηνών,  κεφάλαια της τάξης των 2 δις ευρώ με αποτέλεσμα τη σημαντική οικονομική ενίσχυση των κλάδων της οικοδομής.  

 

 

17 Δεκεμβρίου 2020

energypress