Eurelectric: Όταν έχεις φτηνό πράσινο ηλεκτρισμό, δεν αξίζει να τον μετατρέψεις σε πράσινο αέριο.

29 01 2020 | 08:01

Ενάντια στις προβλέψεις των ευρωπαϊκών διαχειριστών για τη μελλοντική ζήτηση αερίου και το ρόλο του υδρογόνου στράφηκε με δηλώσεις του στο Montel ο επικεφαλής της Eurelectric, Κρίστιαν Ρούμπι.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι προβλέψεις αυτές δεν συμβαδίζουν με το όραμα της Κομισιόν για απανθρακοποίηση της Ευρώπης. “Δεν πρέπει να λέμε στον εαυτό μας ότι θα καταναλώνουμε αέριο σε 20 χρόνια όπως το κάνουμε σήμερα”, δήλωσε σχετικά.

Σημειώνεται ότι η Eurelectric έχει προτείνει σχέδιο βάσει του οποίου η απανθρακοποίηση του τομέα ηλεκτρισμού θα μπορέσει να γίνει 5 χρόνια νωρίτερα του 2050 εφόσον χρησιμοποιηθούν περισσότερες ΑΠΕ σε συνδυασμό με πυρηνικές μονάδες, μονάδες ευελιξίας και ευέλικτες λύσεις αποθήκευσης.

Παρόλα αυτά, οι διαχειριστές ENTSO-E και ENTSO-G παρουσίασαν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς που είναι εκτός πραγματικότητας, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο Ρούμπι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαχειριστές προεξοφλούν ότι το 25% του αερίου που θα εισάγει η Ε.Ε. το 2050 δεν θα είναι “πράσινο”, άρα δεν συμβαδίζει με την ανθρακική ουδετερότητα. “Είναι επικίνδυνο στοίχημα να το λέμε ότι τα πράσινα αέρια θα είναι άφθονα. Αν βασιστούμε σε ελαττωματικά σενάρια, τότε η μεθοδολογία μας θα είναι ελαττωματική”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ρούμπι, η παραγωγή υδρογόνου σε μεγάλες ποσότητες θα απαιτήσει μια ακόμα μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτροπαραγωγής: “Αν έχεις πολύ φθηνό ηλεκτρισμό, τότε καλύτερα να τον καταναλώσεις παρά να τον μετατρέψεις σε υδρογόνο”, σχολίασε. “Δεν υποστηρίζουμε μια αμιγώς ηλεκτρική στρατηγική και πρέπει να διοχετεύσουμε ανανεώσιμα αέρια στο δίκτυο, αλλά μόνο σε περιορισμένες ποσότητες”, κατέληξε.

 

 

 

28 Ιανουαρίου 2020

energypress