Eurelectric, Entso-E και WindEurope καταθέτουν σκέψεις και προτάσεις για την "Offshore Renewable Energy Strategy" της ΕΕ.

Η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως οργανικό στοιχείο μιας ενοποιημένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν στο «Meeting of the European Electricity Regulatory Forum» που πραγματοποιήθηκε εχθές.

Πλήθος Διαχειριστών, αρμόδιων εθνικών αρχών, αξιωματούχων, ενεργειακών ενώσεων και χρηματιστηρίων ενέργειας κατέθεσαν τις απόψεις τους για την δημιουργία μιας ενοποιημένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Χωρίς να μπορούμε να προβούμε σε αναλυτική επισκόπηση των όσων ειπώθηκαν μιας και δεν ήταν ανοικτό στο κοινό, ωστόσο, οι διαθέσιμες παρουσιάσεις των συμμετεχόντων επιτρέπουν να σκιαγραφήσει κανείς τόσο τις τάσεις που καταγράφονται όσο και τα ζητήματα που θα ανακύψουν το επόμενο διάστημα τόσο σε ρυθμιστικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της αγοράς.

d

 

f

Στην παρέμβασή της η Eurelectric εξέθεσε πέντε βασικές προτάσεις για τα υπεράκτια αιολικά και την στρατηγική της ΕΕ:

  • Να δοθεί προτεραιότητα στις υπεράκτιες ΑΠΕ στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και να βελτιωθεί ο τρόπος κατανομής του θαλάσσιου χώρου με άλλες δραστηριότητες
  • Να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένου της διαδικασίας fast-track
  • Προώθηση επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά με καθαρά μηνύματα προς την αγορά και πιθανά εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς και υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπου έμφαση πρέπει να δοθεί στο κομμάτι της χρηματοδότησης και του επιμερισμού του κόστους.
  • Κοινά αποδεκτά και οικονομικά βιώσιμα εργαλεία σχεδιασμού των αναγκαίων υποδομών με πρόβλεψη τις ανάγκες του μέλλοντος σε ότι αφορά την ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού, αερίου και θέρμανσης.

Από την πλευρά της, η WindEurope υπογράμμισε 3 βασικά σημεία που αφορούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια υβριδικά και θα πρέπει να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα.

  • Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία για τα υπεράκτια υβριδικά στην λίστα με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα στον τομέα της Ενέργειας (Trans-European Networks for Energy)
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές που αφορούν τα έσοδα των εταιρειών ανάπτυξης αιολικών πάρκων, «φωτογραφίζοντας» το σύστημα αμοιβής.
  • Τα Κράτη Μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε γενναία αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανάλογες παρεμβάσεις έκανε και ο Entso-e από την πλευρά του, απευθυνόμενος προς τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών Μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα τα βασικά σημεία της παρέμβασής του είναι τα εξής:

  • Συνεπείς κανόνες διαχωρισμού των δραστηριοτήτων (unbundling) για τα χερσαία και υπεράκτια συστήματα προς εξασφάλιση της ουδετερότητας, χωρίς διακρίσεις και του δίκαιου ανταγωνισμού καθώς και ασφάλεια εφοδιασμού.
  • Κίνητρα για μελλοντικές και προληπτικού χαρακτήρα επενδύσεις
  • Οι κυβερνήσεις να παρέχουν ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο και οικονομική ασφάλεια στους επενδυτές, καθώς και να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη στις ρυθμίσεις της αγοράς και τη λειτουργία του συστήματος
  • Μια ολιστική προσέγγιση στο σχεδιασμό και ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο. Κατανομή της ευθύνης για την ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου στους TSOs με την λογική της προσέγγισης του «ενός συστήματος» (one-system approach) και
  • Ευέλικτους κανόνες για τα υβριδικά έργα αναφορικά με την συμβολή κάθε κράτους μέλους στους ευρωπαϊκούς στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Να σημειώσουμε τέλος ότι εντός του μήνα αναμένεται η αναθεώρηση του πλαισίου για τα Διευρωπαϊκή Δίκτυα στον τομέα της Ενέργειας (ΔΕΔ-Ε), ενώ τον Μάρτιο του 2021 θα ακολουθήσει ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και τον Ιούνιο του 2021 η αναθεώρηση της Οδηγίας για τις ΑΠΕ (Renewable Directive).

Δείτε τις σχετικές παρουσιάσεις εδώεδώ και εδώ

 

 

8 Δεκεμβρίου 2020

energypress