Ερωτηματικό για την ένταξη της αγοράς της Κρήτης στο Target Model από 1η Οκτωβρίου – Επιστολή ΡΑΕ στους Διαχειριστές για την τεχνική τους ετοιμότητα

24 09 2021 | 08:26

Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην προετοιμασία ένταξης της αγοράς της Κρήτης στο Target Model, με συνέπεια έως και αυτή τη στιγμή να υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες ενδεχομένως να μην έχουν διευθετηθεί έως την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή την ημερομηνία που ορίζει η σχετική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την έναρξη της εφαρμογής του υβριδικού μοντέλου που έχει προκριθεί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΡΑΕ πρόκειται να αποστείλει άμεσα επιστολή στους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ), καθώς και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ζητώντας να ενημερωθεί για το κατά πόσο είναι τεχνικά έτοιμοι για την επίσημη «πρεμιέρα» του μοντέλου από τις αρχές του επόμενου μήνα. 

Αν από τις απαντήσεις των Διαχειριστών προκύψει ότι απομένουν ακόμη βήματα της προετοιμασίας που δεν έχουν ολοκληρωθεί, και τα οποία υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μην ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου, τότε η ΡΑΕ θα αποφασίσει τη μετάθεση της σχετικής ημερομηνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία τέτοια περίπτωση η Αρχή προσανατολίζεται να «μεταφέρει» κατά ένα μήνα την έναρξη της ένταξης της αγοράς του νησιού στο Target Model, δηλαδή στην 1η Νοεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση του ΥΠΕΝ δίνει τη δυνατότητα στην Αρχή να μεταθέσει το ορόσημο της 1ης Οκτωβρίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με απόφαση της ΡΑΕ η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να παραταθεί τόσο η προθεσμία ανάληψης της λειτουργίας της διασύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, όσο και η προθεσμία ένταξης της τοπικής αγοράς στο ΕΣΜΗΕ και το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) ως Μικρό Συνδεδεμένο Σύστημα (ΜΣΣ).

Η πρώτη προθεσμία, η οποία οριζόταν μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2021, έχει τηρηθεί καθώς όπως έχει γράψει το energypress, ήδη από την 1η Αυγούστου τη διαχείριση του καλωδίου έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 26 Αυγούστου η ισχύς του καλωδίου έχει ανέλθει στο μέγιστο προβλεπόμενο επίπεδο, δηλαδή στα 150 Μεγαβάτ, σηματοδοτώντας έτσι την κανονική πλέον λειτουργία του καλωδίου, από τεχνικής πλευράς. 

Από την έναρξη εφαρμογής του υβριδικού μοντέλου, το οποίο είναι η εκδοχή που πρότεινε το Χρηματιστήριο Ενέργειας και πρόκρινε η ΡΑΕ, μέσω του Target Model θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές για τη συνολική τοπική ηλεκτροπαραγωγή καθώς και το συνολικό τοπικό φορτίο, σε ημερήσια βάση. Οι σχετικές εντολές στις δύο αγορές θα υποβάλλονται από το ΕΧΕ, εκπροσωπώντας τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους εκπροσώπους φορτίου του νησιού. Ο ΔΑΠΕΕΠ θα υποβάλει εντολές για την τοπική παραγωγή ΑΠΕ.  

 

 

24 Σεπτεμβρίου 2021

energypress