Επενδύσεις 30 – 40 εκ. ευρώ στην αποθήκευση ενέργειας σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ – Πιλοτική εφαρμογή στις Κυκλάδες.

Στη φάση της εκπόνησης μελετών για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ.

Οι προθέσεις της διοίκησης του Διαχειριστή έχουν αναγγελθεί ποικιλοτρόπως και πλέον η εταιρία περνά στη φάση των έργων.

Όπως αναφέρουν πηγές σε εξέλιξη βρίσκονται οι αναγκαίες μελέτες κόστους – ωφέλειας, ενώ ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να έχει καταλήξει και σε ποιες περιοχές του διασυνδεδεμένου συστήματος θα τρέξει πιλοτικό πρόγραμμα για την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μπαταρίες θα εγκατασταθούν στις Κυκλάδες, των οποίων ολοκληρώνονται οι δύο φάσεις των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Κύριος στόχος των επενδύσεων αυτών του ΑΔΜΗΕ, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 30 με 40 εκ. ευρώ, είναι η παροχή εφεδρείας σε περιπτώσεις βλαβών των γραμμών μεταφοράς.

Μετά τα συμπεράσματα από τη λειτουργία των συστημάτων αποθήκευσης ο ΑΔΜΗΕ θα ανοίξει το θέμα στη ΡΑΕ για την αποζημίωση της υπηρεσίας.  

Ο Διαχειριστής με τον τρόπο αυτό αξιοποιεί την πολυετή εμπειρία διαχείρισης του ηλεκτρικού συστήματος, για στοχευμένες εφαρμογές αποθήκευσης με σκοπό την αναβάθμιση της μεταφορικής ικανότητας του δικτύου μεταφοράς, την παροχή υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, καθώς και τη συμβολή στην επάρκεια και την εφεδρεία εκτάκτων αναγκών στα νησιά που διασυνδέονται. Πάντως, ο ΑΔΜΗΕ δεν «βλέπει» μόνο τη διαχείριση τέτοιων εφαρμογών, καθώς ενδιαφέρεται επίσης και για την υλοποίηση μονάδων αποθήκευσης, ενδεχομένως σε συνεργασία με άλλες εταιρείες.

 

 

16 Iουλίου 2020

energypress