Έντονο λόμπινγκ στις Βρυξέλλες από τους κλάδους φυσικού αερίου και πυρηνικών για συμπερίληψη στους νέους κανόνες αειφόρου χρηματοδότησης.

26 08 2020 | 09:18

Οι κλάδοι του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ασκούν πιέσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους νέους κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με το ποιες επενδύσεις είναι αειφόρες, υπό το φόβο απώλειας δισεκατομμυρίων σε χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το Reuters, φέτος πρόκειται να ολοκληρωθεί το κλιματικό σκέλος της ταξονομίας αειφόρου χρηματοδότησης της Ε.Ε. και σύμφωνα με προσχέδιο που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο, οι δύο παραπάνω τομείς αποκλείονται.

Οι νέοι κανόνες θα επιβάλουν δημοσίευση των κλιματικών λεπτομερειών των νέων ενεργειακών επενδύσεων και όπως είναι φυσικό, οι κλάδοι του αερίου και των πυρηνικών ασχολήθηκαν όλο αυτό το διάστημα με το λόμπινγκ ώστε να αλλάξουν ότι μπορούν στο τελικό κείμενο και να συμπεριληφθούν στη νέα πλατφόρμα.

Συνολικά, εκπρόσωποι των κλάδων αυτών πραγματοποίησαν 52 συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους από το Μάρτιο.

Από την άλλη πλευρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις κάλεσαν την Ε.Ε. να μην υποκύψει στην πίεση και να μη δεχτεί συμπερίληψη των ορυκτών καυσίμων με οποιοδήποτε τρόπο. Όπως δήλωσε σχετικά η Ρεμπέκα Βόγκαν, αναλύτρια της Influence Map, αυτή είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία του κλάδου του αερίου για να αλλάξει τους κανόνες.

Ο διεθνής σύνδεσμος παραγωγών πετρελαίου και αερίου IOGP, καθώς και η FuelsEurope δήλωσαν στο Reuters ότι τάσσονται υπέρ μιας πιο βαθμιαίας μείωσης των εκπομπών ρύπων. Επιθυμούν τη συμπερίληψη επενδύσεων όπως οι σταθμοί συνδυασμένου κύκλου, καθως θεωρούν ότι διευκολύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ μεσοπρόθεσμα.

Ο γενικός διευθυντής του FuelsEurope, Τζον Κούπερ, δήλωσε σχετικά πως "υπάρχει αληθινός κίνδυνος ότι οι υφιστάμενες μονάδες αερίου στην Ευρώπη δεν θα θεωρούνται αειφόρες και έτσι δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση για τίποτα".

 

 

26 Αυγούστου 2020

energypress