Ενεργειακές Κοινότητες: Συμμέτοχοι και όχι απλοί παρατηρητές.

Τελευταία και με αφορμή τις διαφαινόμενες μεγάλης έκτασής επενδύσεις Φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα με  σημαντικές αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες και συλλογικότητες.

Στην κουβέντα αυτή έρχεται να προστεθεί και  το Master Plan για τη δίκαιη μετάβαση,  το οποίο κατατάσσει στις εμβληματικές επενδύσεις την κατασκευή Φ/Β εγκαταστάσεων στην περιοχή μεγάλης έκτασης.

Θα ρωτούσε κανείς καλά εσύ ως οικολόγος δεν έπρεπε να είσαι αναφανδόν υπερ των φωτοβολταϊκών.

Η απάντηση είναι εύκολη, φυσικά και είμαι, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις.

Και παράλληλα θεωρώ πως υπάρχει και ένας άλλος δρόμος που πρέπει να εξετάσουμε, παράλληλα με τις μεγάλες επενδύσεις. Η προώθηση και στήριξη μικρής κλίμακας επενδύσεων από ενεργειακές κοινότητες που σαφώς έχουν πιο έντονη την τοπική αναφορά.

Άλλωστε με τον νόμο 4513 του 2018 έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές  κοινότητες ενώ με το άρθρο 135 του νόμου 4685 προβλέπεται η υποβολή κοινού αιτήματος για χορήγηση Προσφοράς Σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ που αφορά περισσότερους σταθμούς όταν η συνολική ισχύς ξεπερνά τα 8 MW.

 Αυτή η ρύθμιση δίνει την δυνατότητα να υποβάλλουν ομαδικό αίτημα σύνδεσης ενεργειακές κοινότητες  και να ξεπεράσουν το πρόβλημα της σύνδεσης εξαιτίας κορεσμού του δικτύου μέσης τάσης.

Σε μια τέτοια προσπάθεια μπορούν να κληθούν να συμμετάσχουν, τα τοπικά επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι αλλά και μεμονωμένοι πολίτες. Ενώ οι δήμοι θα μπορούν να συμμετάσχουν στα σχήματα αυτά ως εταίροι αλλά κυρίως να διαθέσουν εκτάσεις για την δημιουργία των ενεργειακών έργων των κοινοτήτων. 

Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Δυτ. Μακεδονίας με την παρουσία και του περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη.

Ήδη ο Σύνδεσμος επενδυτών φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που περιμένει την αποδοχή και την υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς.

Πιστεύουμε πως είναι μια ευκαιρία που επιβάλλεται να αξιοποιηθεί και ο ρόλος των της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός και να δρομολογήσει αυτές τις πρωτοβουλίες. 

Αυτή η προοπτική όμως φαίνεται να μην είναι έως τώρα στις προτεραιότητες των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Είναι προφανές,  και δεδομένου ότι η χώρα απαιτείται να κάνει ένα άλμα σχετικά με την αλλαγή του ενεργειακού της μοντέλου, πως θα πρέπει να γίνουν και έργα μεγάλης κλίμακας αλλά είναι ακόμα πιο επιτακτικό, ιδίως για την περιοχή μας ενόψει της απολιγνιτοποίησης, να στηριχθούν μικρές μονάδες με συμμετοχή τοπικών παραγωγικών δυνάμεων. Το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλό για την περιοχή και τους κατοίκους της αφού το όφελος αυτών των επενδύσεων θα έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα  στην τοπική οικονομία με την δημιουργία εισοδήματος.

Έχουμε μπροστά μας μια  ευκαιρία, που  επιβάλλεται να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό, να ενεργοποιηθούν οι τοπικές κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις και να δημιουργηθεί μια δυναμική που θα δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την περιοχή μας και τους κατοίκους της. 

Η συγκεκριμένη πρόταση φαντάζει στα μάτια αρκετών πολύπλοκη και δύσκολη, όμως, στην κατάσταση που πλέον βρίσκεται η περιοχή δεν υπάρχουν πλέον εύκολες και απλές λύσεις.

*Ο Λευτέρης Ιωαννίδης είναι πρώην Δήμαρχος Κοζάνης

 

 

18 Σεπτεμβρίου 2020

energypress