Ενέργεια: Σύμπραξη ΑΑΔΕ – ΔΕΔΔΗΕ για την ταυτοποίηση των μετρητών

Η σχετική απόφαση από την ΡΑΕ αναμένεται τον προσεχή Δεκέμβριο, με στόχο έως τα τέλη του 2022 να υπάρχει ένα πλήρες ενημερωμένο Μητρώο

Tη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του ΔΕΔΔΗΕ, προανήγγελε χθες ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μητρώο που θα ταυτοποιεί τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η σχετική απόφαση από την ΡΑΕ αναμένεται τον προσεχή Δεκέμβριο, με στόχο έως τα τέλη του 2022 να υπάρχει ένα πλήρες ενημερωμένο Μητρώο του Διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε συνεργασία και με τους προμηθευτές που θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως το ΑΦΜ, τον πελάτη και τον μετρητή.

Στελέχη της ΡΑΕ μιλούν για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια διαλειτουργικότητα μεταξύ της υποδομής της ΑΑΔΕ και εκείνης του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε οι αλλαγές και η ταυτοποίηση των μετρητών να γίνονται ηλεκτρονικά και αυτοποιημένα.

Με τον τρόπο αυτό θα μπει ένα φρένο στις στρεβλώσεις της αγοράς όπου καταναλωτές μπορούν να μεταπηδούν από τον ένα πάροχο στον άλλο αφήνοντας φέσια και αλλάζοντας απλά το ΑΦΜ.

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο για την βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς, την οποία η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει και μέσα στον επόμενο μήνα θα εκδώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την υιοθέτηση των τυποποιημένων εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης («Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας») και «Λογαριασμού Κατανάλωσης», για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και τη σαφής κατηγοριοποίηση των τιμολογίων βάσει συστήματος διαβάθμισης κινδύνου.

Όπως ανακοίνωσε χθες σε ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ ο επικεφαλής της αρχής, η ΡΑΕ δρομολογεί τη χρήση συμβολαίων με σταθερή και κυμαινόμενη χρέωση.

Η κατηγοριοποίηση των τιμολογίων στη Χαμηλή Τάση προβλέπει τα  τιμολόγια «μηδενικού κινδύνου», που είναι τα σταθερά τιμολόγια, τα τιμολόγια «οριοθετημένου κινδύνου», που θα είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης και τα τιμολόγια «υψηλού κινδύνου», που θα είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης.

 

 

26 Oκτωβρίου 2021

newmoney