ΕΛΕΤΑΕΝ: Ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό σκέλος ρεύματος – Να περνάνε άμεσα στον καταναλωτή οι χαμηλές τιμές της αιολικής ενέργειας

Την πρόταση για ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ρεύματος, έθεσε ξανά επί τάπητος η ΕΛΕΤΑΕΝ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Ένωσης να υιοθετήσει τον Στόχο 7 του ΟΗΕ για φθηνή και καθαρή ενέργεια, στο πλαίσιο της δράσης «Γενιά 17». 

Πρόκειται για μία θέση που η Ένωση υποστηρίζει εδώ και μία 10ετία, όπως και άλλοι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΑΕΝ, είναι μία πρόταση επί της αρχής, αφήνοντας ανοικτή την ακριβή «φόρμουλα» με την οποία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί. Έτσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, επισήμανε πως θα μπορούσε ενδεχομένως να ενσωματωθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος μόνο το «κομμάτι» του ΕΤΜΕΑΡ που αφορά καινούργια έργα. 

«Δεν είμαστε δογματικοί ως προς τον μηχανισμό», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Λαδακάκος. Όπως πρόσθεσε, το μόνο προαπαιτούμενο είναι πως πυλώνας του μηχανισμού θα είναι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, με τα σχετικά ποσά να ενσωματώνονται στο κόστος προμήθειας. 

Ανεξάρτητα πάντως από την ακριβή μορφή που θα έχει ο μηχανισμός, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ η πλήρης ή μερική ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό σκέλος θα αυτοματοποιούσε τον καθορισμό των απαιτούμενων εσόδων του ΕΛΑΠΕ, ώστε να προσαρμόζονται αυτόματα, με όρους αγοράς, και όχι με κρατικές αποφάσεις. «Θέλουμε να αποφύγουμε να χρειάζεται να γίνεται κάθε φορά το ΥΠΕΝ λογιστής, υπολογίζοντας τις χρηματοροές του Λογαριασμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαδακάκος. 

Σύμφωνα με την Ένωση, στη δεδομένη συγκυρία τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φορές φθηνότερο συγκριτικά με τον λιγνίτη. Επομένως, αν είχε γίνει ήδη η ενσωμάτωση του Τέλους, τότε θα περνούσε αυτόματα στον τελικό καταναλωτή το όφελος από τη φθηνή «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. 

Όπως πάντως επισήμαναν οι εκπρόσωποί της, μπορεί να εκτιμηθεί με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να υπάρχει οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές, και μετά το τέλος της ενεργειακής κρίσης. Ο λόγος είναι πως οι νέες μονάδες ΑΠΕ έχουν κλειδώσει πολύ χαμηλές «ταρίφες», με τους πιο πρόσφατους αιολικούς σταθμούς να κατακυρώνουν Τιμές Αναφοράς στα 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

Πάντως, ακόμη και τα παλιότερα αιολικά πάρκα, με τις υψηλότερες «ταρίφες», μειώνουν το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές για ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι για το 2017, τελευταία χρονιά για την οποία υπήρξαν αναλυτικά στοιχεία, οι αιολικοί σταθμοί που λειτουργούσαν τότε ελάττωσαν κατά 53 εκ. ευρώ το κόστος ρεύματος για τους καταναλωτές.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΑΕΝ σημείωσαν πως οι διαγωνισμοί δημιουργούν την απαιτούμενη επενδυτική ασφάλεια για την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ. Σταδιακά θα αρχίσουν να αποκτούν έδαφος και τα διμερή συμβόλαια (πέρα από τα ενδο-ομιλικά «πράσινα» PPAs). Προϋπόθεση ωστόσο είναι να ωριμάσει η εγχώρια αγορά, γεγονός που «περνά» από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων οι οποίες για παράδειγμα θα απαλείψουν τις έντονες διακυμάνσεις του κόστους εξισορρόπησης.

Όπως πρόσθεσαν, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση αναδεικνύει το γεγονός ότι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι εκτεθειμένη στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και τα γεωπολιτικά παιχνίδια. Επομένως, για να συγκρατηθεί το ενεργειακό κόστος σε ανάλογες μελλοντικές κρίσεις, που είναι πιθανό να συμβούν, θα πρέπει να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση.

 

 

 

17 Νοεμβρίου 2021

energypress