Ειδική Γραμματεία Μόνιμης Διαιτησίας συγκρότησε η ΡΑΕ - Το θεσμικό πλαίσιο και ποιές διαφορές αφορά.

29 10 2020 | 09:04

Στη συγκρότηση Ειδικής Γραμματείας Μόνιμης Διαιτησίας προχώρησε η ΡΑΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, κατόπιν αιτήματος εταιρείας για την υπαγωγή διαφοράς στη διαιτησία της ΡΑΕ βάσει διαιτητικής ρήτρας που εμπεριέχεται σε Σύμβαση Φυσικής Παράδοσης.

Η Ειδική Γραμματεία θα διεκπεραιώσει τις διαδικαστικές ανάγκες που προκύπτουν κατά τη διενέργεια της διαιτησίας που θα διεξαχθεί για την επίλυση διαφοράς η οποία υπάγεται στη μόνιμη διαιτησία που οργανώνεται στη ΡΑΕ.

Η ΡΑΕ προχώρησε στη συγκρότηση της Ειδικής Γραμματείας βάσει των οριζομένων στο άρθρο 3 του Κανονισμού Διαιτησίας ΡΑΕ, για τη διεκπεραίωση των διαδικαστικών αναγκών που προκύπτουν κατά τη διενέργεια της διαιτησίας που θα διεξαχθεί, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 37 του ν. 4001/2011 και του Κανονισμού Διαιτησίας ΡΑΕ, και αποφάσισε τη στελέχωσή της ως εξής:

(α) Πολυξένη Λούντου, Ειδικός Επιστήμονας ΡΑΕ

(β) Ηλίας Δούλος, Μέλος της Γραμματείας της ΡΑΕ

(γ) Ευσταθία Κουτσοπούλου, Μέλος της Γραμματείας της ΡΑΕ

(δ) Βασιλική Αυγέρου, Μέλος της Γραμματείας της ΡΑΕ,

(ε) Ανδρονίκη Σερέτη, Μέλος της Γραμματείας της ΡΑΕ.

Το θεσμικό πλαίσιο για τη μόνιμη Διαιτησία στη ΡΑΕ

Σε ό,τι αφορά τη μόνιμη Διαιτησία στη ΡΑΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 37 του ν. 4001/2011, ισχύουν τα εξής:

«1. […] οργανώνεται μόνιμη Διαιτησία στην ΡΑΕ, στην οποία υπάγονται προς επίλυση:

(α) οι διαφορές μεταξύ προσώπων που δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο στον τομέα της ενέργειας, (β) οι διαφορές μεταξύ Επιλεγόντων Πελατών, όπως αυτοί προσδιορίζονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και των επιχειρήσεων που ασκούν Ενεργειακές Δραστηριότητες, (γ) κάθε διαφορά που αναφύεται μεταξύ των ανωτέρω προσώπων από την εφαρμογή της σχετικής κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

2. Η υπαγωγή στη διαιτητική διαδικασία μιας από τις ανωτέρω διαφορές προϋποθέτει κατάρτιση έγγραφης συμφωνίας Διαιτησίας μεταξύ των μερών.

3. Στην ως άνω Διαιτησία εφαρμόζονται τα άρθρα 867 έως 900 του Κ.Πολ.Δ., εφόσον με το παρόν άρθρο δεν ορίζεται διαφορετικά. Σε περίπτωση διεθνούς εμπορικής Διαιτησίας, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 2735/1999 (Α` 167), η υπαγωγή στον Κ.Πολ.Δ. είναι δυνατή εφόσον, υπάρχει ρητή σχετική συμφωνία μεταξύ των μερών.

4. Η Διαιτησία διεξάγεται ενώπιον τριμελούς διαιτητικού οργάνου, το οποίο συγκροτείται από πρόσωπα που αναφέρονται σε κατάλογο διαιτητών και επιδιαιτητών, ο οποίος συντάσσεται κάθε δύο έτη, με απόφαση του Προέδρου της ΡΑΕ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μέλη της ΡΑΕ, μέλη Τεχνικών Επιμελητηρίων και Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και καθηγητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων οποιασδήποτε βαθμίδας, με εξειδικευμένες γνώσεις στις διαφορές που υπάγονται στη Διαιτησία της ΡΑΕ.

5. Αν τα μέρη δεν ορίσουν διαιτητή ή επιδιαιτητή, κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 873 και 874 του Κ.Πολ.Δ., εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 878 Κ.Πολ.Δ., αλλά αντί για το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφασίζει σχετικά ο Πρόεδρος της ΡΑΕ. Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ αποφασίζει, επίσης, αντί του Μονομελούς Πρωτοδικείου, στις περιπτώσεις των άρθρων 880 παρ. 2 και 884 του Κ.Πολ.Δ.

6. Το διαιτητικό δικαστήριο μεριμνά ώστε η διαδικασία έως και τη δημοσίευση της απόφασης να έχει περατωθεί εντός έξι (6) μηνών από την κίνηση της διαδικασίας Διαιτησίας.

7. Το διαιτητικό δικαστήριο δύναται με απόφαση του να ζητεί από τη ΡΑΕ τη διατύπωση γνώμης για ζητήματα που άπτονται των ρυθμιστικών της αρμοδιοτήτων και είναι κρίσιμα για την επίλυση της διαφοράς ».

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 («Οργάνωση της υπηρεσίας διαιτησίας και κατάλογος διαιτητών») του Κανονισμού Διαιτησίας ΡΑΕ (Απόφαση ΡΑΕ 261/2012), ορίζει τα εξής:

«1. Με την υποβολή αιτήματος για διαιτησία στη ΡΑΕ, συγκροτείται, στελεχώνεται και λειτουργεί με απόφασή της, Ειδική Γραμματεία Μόνιμης Διαιτησίας, για την διεκπεραίωση των διαδικαστικών αναγκών που προκύπτουν κατά τη διενέργεια της διαιτησίας του παρόντος Κανονισμού. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν την ως άνω Ειδική Γραμματεία Μόνιμης Διαιτησίας φέρουν καθήκον εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας. Το κόστος λειτουργίας της Ειδικής Γραμματείας καλύπτεται από τις Δαπάνες Διαιτησίας του Παραρτήματος 2 του παρόντος Κανονισμού. 2. Καθήκοντα Γραμματέως του Διαιτητικού Δικαστηρίου ασκεί έμμισθος δικηγόρος της ΡΑΕ που επιλέγεται με απόφαση Προέδρου της ΡΑΕ, μετά από εισήγηση της Ολομέλειας της ΡΑΕ. Ο Γραμματέας τηρεί τα πρακτικά της διαιτησίας, συντάσσει κάθε είδους έγγραφα της διαιτητικής διαδικασίας, τα οποία και υπογράφει, μεριμνά για την τήρηση των προθεσμιών, του πρωτοκόλλου, του βιβλίου δημοσίευσης των εκδιδόμενων διαιτητικών αποφάσεων, του αρχείου κ.λ.π. Ο Γραμματέας είναι επίσης υπεύθυνος για τη φύλαξη των εγγράφων που παραλαμβάνονται και τα οποία σχετίζονται με τη διαιτησία. Όλες οι κοινοποιήσεις, επιδόσεις, γνωστοποιήσεις, δηλώσεις κλπ. είναι δυνατόν να διενεργούνται από την Ειδική Γραμματεία Μόνιμης Διαιτησίας της ΡΑΕ ή και από υπάλληλο της ΡΑΕ, με μέριμνα του Γραμματέα του Διαιτητικού Δικαστηρίου και συντάσσεται προς τούτο έκθεση ή αποδεικτικό παραλαβής το οποίο υπογράφεται από τον υπάλληλο. […]»

 

 

29 Οκτωβρίου 2020

energypress