Ε.Ε.: Θέλει να επιβάλλει μπλόκο στα νέα ενεργειακά έργα στην Αρκτική

15 10 2021 | 08:41

Οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε διεθνή συμφωνία για την απαγόρευση όλων των νέων projects πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στην παγωμένη ήπειρο ως μέρος των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη διεθνή απαγόρευση όλων των νέων έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στην Αρκτική ως μέρος των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με χώρες εκτός ΕΕ για τη διαμόρφωση μιας νομικής υποχρέωσης προκειμένου να μην αναπτύξουν αποθέματα υδρογονανθράκων ή να αγοράσουν παραγωγή από την περιοχή, σύμφωνα με το κείμενο στρατηγικής που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη. Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρει το Bloomberg, έρχεται λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών που ορισμένοι θεωρούν ως την τελευταία ευκαιρία για τον έλεγχο της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Ε.Ε. επιδιώκει μια «διεθνή συμφωνία για μορατόριουμ» στα ενεργειακά έργα στην Αρκτική, δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevicius στο Bloomberg News. «Αυτή είναι η δεκαετία ανατροπής ή κατάρρευσης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και των κρίσεων βιοποικιλότητας. Η γενιά μας έχει τη μοναδική ευκαιρία να αλλάξει τον κόσμο και η Αρκτική βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής», όπως είπε.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη Ρωσία, η οποία παράγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, και πουλά περίπου το 87% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που παράγει στην περιοχή, στην Ευρώπη.

Παράλληλα, οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες επεκτείνουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων στην Αρκτική, ακόμη και παρά τις προειδοποιήσεις για το λιώσιμο των πάγων, που λόγω της ανθρωπογενούς αύξησης της θερμοκρασίας εντείνεται διαρκώς. Η Gazprom PJSC, η ConocoPhillips και η TotalEnergies SE συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που επεκτείνονται στην περιοχή, με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου να αυξάνεται κατά 20% τα επόμενα πέντε χρόνια, ανέφερε η Reclaim Finance σε έκθεση της τον περασμένο μήνα.

Η Αρκτική καλύπτει τμήματα τριών κρατών μελών της ΕΕ – της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας, μέσω της Γροιλανδίας – καθώς και του Καναδά, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί μερικά μορατόριουμ στην εξερεύνηση υδρογονανθράκων από την Αμερική και τον Καναδά.

Η απαγόρευση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων που παράγονται στην Αρκτική θα ήταν σύμφωνη με τον στόχο του EU Green Deal για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% αυτή τη δεκαετία από τα επίπεδα του 1990 και για το net-zero μέχρι τα μέσα του αιώνα.

“Η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη“, δήλωσε ο Sinkevicius.

«Οι δασικές πυρκαγιές γίνονται ο κανόνας σε ορισμένα μέρη της, ενώ η κατάρρευση των υποδομών οδήγησε το περασμένο καλοκαίρι σε μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα», πρόσθεσε.

 

 

15 Oκτωβρίου 2021

newmoney