Δικαστήριο στην Ισπανία αποφάσισε να διαλυθεί το 60% του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού της χώρας λόγω παράνομης απαλλοτρίωσης

22 06 2022 | 07:39

Το δικαστήριο της Εξτραμαδούρα στην Ισπανία έκρινε ότι έγιναν παράνομες απαλλοτριώσεις σε περιοχή που φιλοξενεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας, ισχύος 500 μεγαβάτ.

Πρόκειται για το έργο Nuñez de Balboa, το οποίο αναπτύσσει η Iberdrola, η οποία πλέον καλείται να διαλύσει το 60% της μονάδας ως αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης.

Η ιδιοκτήτρια της γης είναι η Natura Manager που κατέχει τα 525 από τα 854 εκτάρια που καλύπτει το πάρκο.

Σύμφωνα με το PV-Magazine, η απόφαση αναφέρει ότι η γη αυτή δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί, καθώς έχει εκμισθωθεί για περίοδο 25 ετών. Το αίτημα απαλλοτρίωσης δεν είχε επαρκή αιτιολόγηση για να στερήσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, ανέφερε το δικαστήριο.

Εκπρόσωπος της Iberdrola δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας και ισχυρίζται ότι η διαφωνία αφορά μονάχα έναν από τους τρεις ιδιοκτήτες της γης.

"Το 50% της γης ανήκει σε δύο ιδιοκτήτες που δεν αντιτίθενται και τηρούν το συμβόλαιο που υπογράφηκε από τους τρεις ιδιοκτήτες αρχικά. Η διαδικασία απαλλοτρίωσης ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες και σέβεται τα υφιστάμενα δικαιώματα και εγγυήσεις", δήλωσε.

Η Iberdrola πρόσθεσε ότι η μονάδα κατασκευάστηκε με βάση έναν έγκυρο και νόμιμο τίτλο, άρα δεν θεωρεί ότι πρέπει να διαλυθεί. "Η μονάδα έχει όλες τις άδειες για παραγωγής ενέργειας και θα συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά".

 

Δικαστήριο στην Ισπανία αποφάσισε να διαλυθεί το 60% του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού της χώρας λόγω παράνομης απαλλοτρίωσης