ΔΕΠΑ Εμπορίας: Εξαγόρασε την NEW SPES CONCEPT με φωτοβολταϊκά 232 MW – Προς απόκτηση και του 51% της North Solar – Ο στόχος του 1 GW σε ΑΠΕ

Δυναμικότερα διεισδύει στις ΑΠΕ η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οδεύει πια για χαρτοφυλάκιο της τάξης του 1 GW.

Πιο συγκεκριμένα, η δημόσια επιχείρηση αερίου προχώρησε στην εξαγορά του 100% της NEW SPES CONCEPT εταιρείας η οποία έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών.  Σήμερα αναπτύσσει 14 φωτοβολταϊκά έργα και έχει στην κατοχή της 14 βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι η δεύτερη κίνηση εξαγοράς που κάνει η εταιρεία επιδιώκοντας την περαιτέρω ανάπτυξη της στις ΑΠΕ. Η πρώτη ήταν το 2021 όταν απέκτησε το 49% της North Solar, η οποία έχει πλάνο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία. Τα συγκεκριμένα πάρκα αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να λάβουν οριστικές προσφορές όρων σύνδεσης στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Και τότε θα μπουν στη φάση της κατασκευής.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, στη συμφωνία που είχε κάνει για το 49% της North Solar είχε και δικαίωμα απόκτησης και του μεγαλύτερου μεριδίου, δηλαδή του 51%. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται να το εξασκήσει και πλέον τα 500 MW να περάσουν εξολοκλήρου στην κυριότητα της.

Η δημόσια επιχείρηση ανεβάζει πια, μαζί και με την εξαγορά της NEW SPES CONCEPT, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της στα 732 MW.

Πηγές θέλουν τη διοίκηση να στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW, ικανό αφενός να μετατρέψουν τον όμιλο σταδιακά σε καθετοποιημένο και αφετέρου να επιτρέψουν στη θυγατρική «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» να διαμορφώσει πιο ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος στους καταναλωτές.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως προκύπτει και από την ετήσια έκθεση οικονομικής διαχείρισης για το 2021 έχει μεγαλώσει σαν όμιλος. Υπό την ομπρέλα του, εκτός από τη «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» βρίσκονται η New Spes Concept, το 49% της North Solar και το 20% της συμμετοχής της στη Gastrade, που τρέχει το FSRU Αλεξανδρούπολης. 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Εξαγόρασε την NEW SPES CONCEPT με φωτοβολταϊκά 232 MW – Προς απόκτηση και του 51% της North Solar – Ο στόχος του 1 GW σε ΑΠΕ