"Δεν είναι δουλειά της ΡΑΕ να καθορίζει την εμπορική πολιτική των εταιρειών" - Πως απαντούν οι προμηθευτές στις προτάσεις της ΡΑΕ για την προμήθεια

Τις θέσεις τους υπέβαλαν οι προμηθευτές στη διαβούλευση της ΡΑΕ για την αγορά προμήθειας σε μια σειρά από βασικά θέματα, όπως τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης και τη χρέωση παγίου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, οι προμηθευτές διατύπωσαν τις εξής απόψεις, τονίζοντας ότι θέλουν να αποφύγουν το διαρκές “πήγαινε-έλα” των καταναλωτών όπως συνέβη άλλοτε στην αγορά κινητής τηλεφωνίας:

Οι ρήτρες αυτές συνιστούν πολύτιμο εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής εμπορικής πολιτικής προς το συμφέρον του τελικού καταναλωτή και η κατάργησή τους θα αποβεί εις βάρος των υποψήφιων πελατών μειώνοντας τα περιθώρια δημιουργίας ελκυστικών προσφορών.

Ταυτόχρονα, η ύπαρξη προκαθορισμένης μεθοδολογίας που θα τυποποιεί το κόστος προμηθευτή για την απόκτηση πελάτη, άρα και το ύψος της ρήτρας, θεωρείται ότι περιορίζει την ελευθερία του προμηθευτή να καθορίσει την τιμή στην οποία προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στους πελάτες.

Ο κάθε προμηθευτής έχει ξεχωριστή εμπορική πολιτική και διαφορετικό κόστος για τα προϊόντα που προσφέρει και αφετέρου η αγορά συνεχώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται και θα ήταν ατυχής η απόπειρα τυποποίησης της σχετικής ζημιάς οριζοντίως.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι η τυποποιημένη μεθοδολογία οδηγεί έμμεσα σε ρύθμιση τιμολογίων.

Η κατάργηση της χρέωσης παγίου είναι μια ακόμη πρόταση της ΡΑΕ που βρίσκει αντίθετους τους προμηθευτές. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι αποτελεί βασικό συστατικό της εμπορικής πολιτικής των εταιρειών και η κατάργησή του επιφέρει τυποποίηση προϊόντων και οδηγεί σε περιορισμό του ανταγωνισμού. Στο επίκεντρο βρίσκονται κατηγορίες πελατών είτε με μικρές καταναλώσεις, είτε με εποχιακή κατανάλωση που επιβαρύνουν τον προμηθευτή με σημαντικά διαχειριστικά κόστη. Στις περιπτώσεις αυτές, η χρέωση παγίου αποτελεί το μόνο έσοδο των προμηθευτών και στην κατάργησή του ελλοχεύει ο κίνδυνος περιορισμού των επιλογών, καθώς θα γίνει ζημιογόνα η προμήθειά τους με ηλεκτρική ενέργεια.

Ένα τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι οι ρήτρες αναπροσαρμογής, οι οποίες στο σημερινή περιβάλλον χρησιμοποιούνται από τους προμηθευτές ως αντασφάλιση ελλείψει άλλων εργαλείων στη χονδρεμπορική αγορά, όπως θα ήταν τα προθεσμιακά συμβόλαια.

Ως εκ τούτου, η επιβολή ορίου προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας κατά την ενεργοποίηση της ρήτρας προσαρμογής θεωρείται ότι περιορίζει τη βιωσιμότητα των προμηθευτών

“Η διαφάνεια επιτυγχάνεται με τη σωστή επεξήγηση των τιμών και όχι με την προσθήκη πλαφόν τιμής, που ανάγεται, ξεκάθαρα στην εμπορική πολιτική του προμηθευτή”, τόνισε σχετικά ένας εκ των μεγάλων προμηθετών.

 

 

22 Σεπτεμβρίου 2021

energypress