Βουλή: παρουσίαση της νέας στρατηγικής της ΕΕ για το Μεθάνιο

08 12 2021 | 07:46

Μεθάνιο: το δεύτερο σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου που επηρεάζει τις πολιτικές για την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία,την ενέργεια και τη διαχείριση αποβλήτων

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε η κυρία Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής και Αν. Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήταν Εισηγήτρια της Έκθεσης σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Το ζήτημα της συνεδρίασης εκτιμήθηκε ως εξαιρετικά σημαντικό για την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς το μεθάνιο είναι το δεύτερο σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα, και είναι κατά περίπου 28 φορές πιο επιδραστικό στο κλίμα.

Η κα Σπυράκη παρουσίασε τις δράσεις που αναλαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενώ αναφέρθηκε στην παγκόσμια ανάληψη δέσμευσης που επιτεύχθηκε στη Γλασκώβη και την ίδρυση ενός διεθνούς ανεξάρτητου παρατηρητηρίου εκπομπών του μεθανίου. Η κα Ευρωβουλευτής εξήρε την σημασία συλλογής αξιόπιστων δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και δημιουργίας ενός υποχρεωτικού και ανεξάρτητου συστήματος ελέγχου και αναφοράς των εκπομπών του μεθανίου.

1

Ενημέρωσε ότι στη Γλασκώβη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την «Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο», μια πρωτοβουλία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χώρες που προσχωρούν στην πρωτοβουλία αυτή συμφωνούν να επιτύχουν έως το 2030 συλλογικό στόχο μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30 % σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 και να κινηθούν προς τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων μεθοδολογιών απογραφής για τον ποσοτικό προσδιορισμό των εκπομπών μεθανίου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει η συνδιαμόρφωση, εκ μέρους της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής και διεθνούς στρατηγικής και της μελλοντικής νομοθεσίας και των δεσμεύσεων για το μεθάνιο, καθώς θα επηρεάσει σημαντικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων και η γεωργία και η κτηνοτροφία. Από την άλλη πλευρά,όμως, λόγω της επιδραστικότητάς του στην αλλαγή του κλίματος και τη δημόσια υγεία, πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση για τον περιορισμό των εκπομπών του μεθανίου. Χρειάζεται δε να αναπτυχθούν μοντέλα συνεργασίας για παροχή τεχνογνωσίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς αυτές είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί μεθανίου, σε σχέση με την Ε.Ε. η οποία συμβάλλει μόνο στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι Έλληνες επιστήμονες, οι ερευνητικοί φορείς, το δημόσιο αλλά και ο ιδιωτικός φορέας, πρέπει να συνταχθούν όλοι στη νέα μάχη για τον περιορισμό του μεθανίου.

1