Αυστρία: Στόχος για 100% ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ μέχρι το 2030 - Πέρασε νόμος στο κοινοβούλιο

27 07 2021 | 09:48

Υπερψηφίστηκε στο εθνικό κοινοβούλιο της Αυστρίας το νέο νομοθετικό πακέτο για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable Expansion Law/EAG).

Η νέα εθνική νομοθεσία θέτει στόχο μέχρι το 2030, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται στο 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – όταν σήμερα ο αντίστοιχος στόχος είναι 75%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της WindEurope, για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, η Αυστρία χρειάζεται επιπλέον 27 TWh σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και οι 10 TWh να καλύπτονται με αιολικό δυναμικό. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει, ότι περισσότερα από 500 MW νέας ισχύος πρέπει να εγκαθίστανται ετησίως από τούδε και στο εξής, μέχρι το 2030.

Επιπρόσθετα, ο νέος νόμος EAG εισάγει ένα νέο σύστημα προσαύξησης στην αγορά. Η προσαύξηση (premium) θα πληρώνεται στη βάση της μέσης μηνιαίας αξίας της αιολικής ενέργειας στην αγορά.

Προς το παρόν, οι διαγωνισμοί δεν οδηγούν σε βέλτιστα αποτελέσματα στην Αυστρία λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς. Το premium θα καθορίζεται διοικητικά. Αν αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς, τότε μπορεί να επανέλθουν οι διαγωνισμοί από το 2024.

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson επισήμανε «Είναι υπέροχο που η Αυστρία επιθυμεί την πλήρη απανθρακοποίηση του μίγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030. Είναι επίσης υπέροχο ότι αυτοί θέτουν ένα σαφή στόχο για την ανάπτυξη της αιολικής τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κατασκευάζουν 500 MW ετησίως μέχρι το 2030. Αυτό στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Το κράτος χρειάζεται τώρα να προσδιορίσει τις κατάλληλες περιοχές όπου θα εγκατασταθούν νέα αιολικά πάρκα».

 

 

26 Iουλίου 2021

energypress