Αποκλείει ο Χατζηδάκης αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – Ποιές λύσεις συζητούνται για κάλυψη της «τρύπας» του ΕΛΑΠΕ – Η συμμετοχή των προμηθευτών.

Η συμμετοχή του κλάδου προμήθειας στην κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2020 θεωρείται πλέον πολύ πιθανή μετά τη χθεσινή ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη ότι δεν θα αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και μετά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κάλυψη από χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης (που έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΝ), δεν έχει πολλές ελπίδες ευόδωσης.

Το ΥΠΕΝ έχει υποχρέωση να λάβει απόφαση για το ΕΤΜΕΑΡ μέχρι το τέλος του χρόνου. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις Χατζηδάκη, θα είναι «ουδέτερη», δηλαδή δεν θα αυξάνει, δεν θα μειώνει.

Ακόμα και αν αξιοποιηθούν κάποιες δυνατότητες ενίσχυσης που σχετίζονται με επιμέρους δείκτες και προσαυξήσεις που αποτελούν έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, το βέβαιον είναι ότι ο ΕΛΑΠΕ θα έχει ένα λογιστικό έλλειμμα που πρέπει  να καλυφθεί.

Διαρροές από την οδό Μεσογείων αναφέρουν ότι «το έλλειμμα θα καλυφθεί με εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν σε ανάλογες συγκυρίες». Υπενθυμίζεται ότι τέτοιο εργαλείο ήταν το ΠΧΕΦΕΛ (Χρέωση Προμηθευτή) που είχε συναντήσει την αντίδραση της Κομισιόν και εν τέλει καταργήθηκε, αφού όμως είχε παραγάγει αποτελέσματα, δηλαδή έκανε πλεονασματικό τον Ειδικό Λογαριασμό και μάλιστα επιστράφηκαν και λεφτά στους προμηθευτές.

Παρόλα αυτά προς αυτή την κατεύθυνση (της συμμετοχής με κάποιον τρόπο της Προμήθειας) φαίνεται ότι κινείται η αναζήτηση λύσης. Και τούτο παρότι μια τέτοια λύση θα επιβαρύνει πρώτα από όλους το μεγαλύτερο προμηθευτή, δηλαδή τη ΔΕΗ που μετά δυσκολίας ξαναμπήκε σε υγιές οικονομικό περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ ο ΕΛΑΠΕ για το 2020 θα είναι μείον 224,4 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των 70 εκ. ευρώ που είναι το μαξιλάρι ασφαλείας).

Η δήλωση Χατζηδάκη

Η χθεσινή δήλωση του υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στον Ελεύθερο Τύπο, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ είναι η εξής: «Γίνεται μια συζήτηση αυτές τις μέρες για το όποιο έλλειμμα θα υπάρξει στον ειδικό λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Με αφορμή αυτή τη συζήτηση σημειώνω πως αποκλείεται σε αυτές τις συνθήκες να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών. Αυτό είναι 100% δεδομένο!. Το έλλειμμα έχει προκύψει βασικά λόγω της χαμηλότερης ζήτησης ενέργειας εξαιτίας των συνεπειών του κορονοϊού. Θα ήταν τρελό την ίδια στιγμή να ζητήσω από μια κοινωνία που είναι θύμα του κορονοϊού, να πληρώσει παραπάνω χρήματα στους παραγωγούς ενέργειας!".

Η δομική λύση

Πέραν της άμεσης λύσης για την εφετινή «τρύπα» του ΕΛΑΠΕ που πρέπει να βρεθεί, το ΥΠΕΝ εξετάζει διαρθρωτικές αλλαγές στον σχεδιασμό του ΕΛΑΠΕ για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι και η ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά και άλλων εσόδων του ΕΛΑΠΕ, στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων και όχι στο ρυθμιζόμενο. Με αυτόν τον τρόπο η ευθύνη θα «πέσει» αποκλειστικά στους προμηθευτές, οι οποίοι βεβαίως θα μετακυλίουν στους καταναλωτές τα κόστη αυτά, δίνοντας όμως ο καθένας ένα δικό του ενιαίο τιμολόγιο.

Εξετάζεται επίσης η προώθηση μιας Ειδικής Αγοράς Εγγυήσεων Προέλευσης για εμπορία πράσινων πιστοποιητικών.

Τόσο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όσο και ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ως διαχειριστής του ΕΛΑΠΕ, έχουν αναθέσει ανεξάρτητες μελέτες για τις προοπτικές του ΕΛΑΠΕ υπό το φως και της λειτουργίας του target model.

«Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα αποτελέσουν τη βάση για την αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ. Σχετικές πρωτοβουλίες θα λάβουμε μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε πρόσφατα η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ.

 

 

21 Σεπτεμβρίου 2020

energypress