Agora Energiewende: Εφικτή η μείωση 55% (ως προς το 1990) των εκπομπών θερμοκηπίου στην ΕΕ μέχρι το 2030.

31 08 2020 | 08:22

Τεχνικά εφικτή εκτιμάται ότι είναι η μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ, σε σχέση με το 1990, σύμφωνα με νέα έρευνα του Öko-Institut e.V. – Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικολογίας, για λογαριασμό της AgoraEnergiewende.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιοποιήθηκε προ ημερών, η μείωση αυτή μπορεί να προκύψει από το συνδυασμό μείωσης μεταξύ 45-49% στους τομείς εκτός ETS και μείωσης μεταξύ 59-63% στους τομείς εντός ETS.

Για την επίτευξη ενός τέτοιου, πιο φιλόδοξου από τους ήδη υιοθετημένους, κλιματικού στόχου, θα πρέπει να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ, να ενισχυθούν πολιτικές και μέτρα σε επίπεδο ΕΕ και να αναμορφωθεί το πλαίσιο του ETS.

Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να υιοθετηθούν ώστε να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος είναι οι εκτεταμένες αλλαγής χρήσης γης και αναδασώσεις, οι περαιτέρω αμοιβαιοποίηση και συνεργασία μεταξύ των κρατών, διαφοροποιημένη και πιο αποτελεσματική χρήση των δυνατοτήτων του ETS και στοχευμένοι μηχανισμοί αλληλεγγύης.

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι οι επόμενοι προϋπολογισμοί της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη δυνατότητα επίτευξης αυτών των πιο φιλόδοξων στόχων και να συμπεριλάβουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Δείτε την έρευνα εδώ.

 

 

28 Αυγούστου 2020

energypress