Άδειες παραγωγής σε 181 project αποθήκευσης για... 14,3 Γιγαβάτ έχει ήδη δώσει η ΡΑΕ - Στα 95 Γιγαβάτ φτάνουν οι άδειες για ΑΠΕ

03 12 2021 | 09:18Φώτης Κόλλιας

Ο κρίσιμος ρόλος των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτυπώνεται στη βροχή αδειών παραγωγής που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Όπως είπε χθες, στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής Αθ. Δαγούμας, μέχρι σήμερα, έχουν λάβει άδειες παραγωγής 181 σχέδια για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 14,3 GW, στα οποία περιλαμβάνονται και 14 έργα αντλησιοταμίευσης (συνολικής ισχύος 3,04 GW). Μεταξύ αυτών είναι και η μεγάλη επένδυση που σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές άδειες που έχει λάβει η εισηγμένη για μονάδες αποθήκευσης είναι συνολικής ισχύος κοντά στα 3,5 GW.

Ο κ. Δαγούμας είπε πως στα 181 σχέδια περιλαμβάνονται 120 που αφορούν μονάδες «καθαρής αποθήκευσης» (μπαταρίες, κλπ) συνολικής ισχύος 9,64 GW και 47 επενδυτικά σχέδια για μονάδες αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ (ισχύος 1,67 GW).

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ τόνισε για άλλη μια αφορά πως ο πληθωρισμός αιτήσεων και αδειών παραγωγής στις ΑΠΕ δεν μεταφράζεται σε υλοποίηση όλων των έργων. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει άδεια παραγωγού 5.542 αιτήματα συνολικής ισχύος 95 GW είπε ο κ. Δαγούμας, αλλά το «10% – 20% θα υλοποιηθεί». Οι μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία φτάνουν σήμερα τα 8 GW είπε για λόγους σύγκρισης.

Όσο για την κατανομή των σχεδίων που έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού / άδειες παραγωγής, 1983 αιτήσεις αφορούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 32,9 GW, δύο αιτήσεις υπεράκτια αιολικά (ισχύος 714 MW), 2.706 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά (με τη συνολική ισχύ να αγγίζει τα 59 GW), 45 ηλιοθερμικά έργα, 540 αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά, 100 αιτήσεις για βιομάζα και 166 αιτήσεις για υβριδικά έργα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Ο κ. Δαγούμας υποστήριξε πως «η αδειοδότηση από την Αρχή κρίνεται ιδιαιτέρως αποτελεσματική», αλλά ταυτόχρονα «διαπιστώνεται καθυστέρηση στην έκδοση όρων σύνδεσης και σχετικών επενδύσεων» και γι’ αυτό το λόγο «δρομολογείται συνεργασία με υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διαχειριστές για επιτάχυνση με πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις από το ΥΠΕΝ». Για τις αρχές του 2022 προωθείται η ανάθεση μελέτης για γνωμοδότηση στο ΥΠΕΝ για διαγωνιστικές διαδικασίες που να ωθούν σε διμερή συμβόλαια ενέργειας (Corporate/Merchant PPAs).

Σε παρέμβασή του στο ίδιο συνέδριο ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) τόνισε πως αν δεν περιοριστούν τα εμπόδια για ταχεία αδειοδότηση των ΑΠΕ, δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. Γι’ αυτό πρέπει το ελληνικό δημόσιο για κάθε πρόταση που κατατίθεται να λαμβάνει οριστική απόφαση εντός δύο ετών είτε θετική είτε απορριπτική. «Έτσι όλοι θα γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει» και δεν θα εμφανίζεται ολόκληρη η Ελλάδα γεμάτη με μονάδες ΑΠΕ είπε, αναφερόμενος στον χάρτη της ΡΑΕ με τις άδειες παραγωγής. «Η ταχεία αδειοδότηση θα ενισχύσει την ανάπτυξη αλλά και την τοπική αποδοχή» τόνισε υπενθυμίζοντας πως το ποσοστό υλοποίησης αιολικών σε σχέση με τις αιτήσεις κινείται σήμερα σε επίπεδα κάτω του 5%.

(Φώτης Κόλλιας στην ιστοσελίδα powergame.gr)

energypress