Το 2020 και για 20 MW ο πρώτος διαγωνισμός για μικρές ανεμογεννήτριες – «Εν καιρώ» ο καθορισμός της ανώτατης τιμής.

Νέα καθυστέρηση για την εγκατάσταση των πρώτων μικρών ανεμογεννητριών στη χώρα μας προκύπτει από τα όσα περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή σχετικά με τους διαγωνισμούς ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα στην Απόφαση υπάρχει μεν η πρόβλεψη για διαγωνισμό το 2020, μέσω του οποίου θα προκηρυχθεί η εγκατάσταση 20 MW μικρών ανεμογεννητριών, ωστόσο ο καθορισμός της Τιμής Αναφοράς, δηλαδή της ανώτατης τιμής από την οποία θα ξεκινάει ο μειοδοτικός διαγωνισμός, απουσιάζει.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η Τιμή Αναφοράς θα εξεταστεί από μηδενική βάση και θα περιληφθεί σε μελλοντική Υπουργική Απόφαση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σήμερα κατασταλαγμένη άποψη των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ.

Ας σημειωθεί, επιπλέον, ότι ούτε η ένταξη των μικρών ανεμογεννητριών στο θεσμικό πλαίσιο των εγκαταστάσεων net metering και εικονικού net metering, καθώς και των ενεργειακών κοινοτήτων, μπορεί να προχωρήσει, παρότι προβλέπεται, καθώς απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο και την Τιμή Αναφοράς.

Σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι μικρές ανεμογεννήτριες διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

·         Τις πολύ μικρές, δυναμικότητας 2-3 KW, που θα μπορούν να εγκατασταθούν πάνω ή κοντά σε κτήρια και θα λειτουργούν με τη διαδικασία της αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (net metering), κατά τρόπο δηλαδή ανάλογο με τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

·         Τις μεγαλύτερες, ισχύος μέχρι 60 KW, οι οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν μόνον μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς κατά το πρότυπο των υπόλοιπων αιολικών πάρκων και των φωτοβολταϊκών.

Θυμίζουμε ότι η ισχύς των μικρών ανεμογεννητριών που μπορούν να μετέχουν στον εν λόγω μηχανισμό στήριξης αυξήθηκε πέρυσι από τα 50 στα 60 κιλοβάτ, καθώς κρίθηκε ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμες ανεμογεννήτριες που μπορούν να παράξουν αυτήν την ισχύ με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της τιμής με την οποία θα πουλάνε το ρεύμα οι παραγωγοί των μικρών ανεμογεννητριών, η γενική λογική με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα, είναι ότι δεν μπορούν να δοθούν υψηλές ανώτατες τιμές και να επιβαρύνεται ο καταναλωτής, για μια τεχνολογία που μπορεί, σε μεγαλύτερα μεγέθη, να παράγει ρεύμα με μικρότερο κόστος.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι από κάποιους υποψήφιους επενδυτές κατά το παρελθόν έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά (εγκατάσταση ιστού, διαδικασία αδειοδότησης κλπ), ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλήθος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, με βάση τον παλαιό νόμο, ήταν πάνω από 1.000 αιτήσεις.

 

 

22 Απριλίου 2019

ENERGYPRESS